середа, 22 жовтня 2008 09:14

У Болгарії знайдені унікальні золоті прикраси бронзового віку (ФОТО)
5

Болгарські археологи в ході розкопок поховання поблизу села Ізворово виявили декілька рідкісних золотих прикрас середнього бронзового віку.

Поховання було насипним горбом діаметром 31 м і висотою 2,9 м. Курган зводився в два етапи. У II тисячолітті до н.е. була створена платформа з каменів і глини, на яку був покладений майстерно декорований глиняний горщик з прахом померлого. Спочатку горб мав діаметр 8 м і висота 2 м.

На цьому ж рівні було знайдено золоту прикрасу, що складається з 320 намистинок: невеликих сфер 2 мм в діаметрі і намистинок у вигляді ячмінних зерен завдовжки 7 мм. Загальна довжина прикраси - 1,5 м.

Також археологи виявили два золоті предмети, схожих на веретено, золоту і срібну пластинки, а також срібне кільце і бронзовий ніж з кам"яним бруском. Прикраса з намистинами, схожими на ячмінні зерна, нагадують іншу знахідку родом з Криту, проте намиста, виявлені в Болгарії, мають в 15 разів більше намистин.

Дослідники припускають, що в кургані була похована людина з високим соціальним статусом: правитель або жрець.

Присутність в похованні так майстерно зроблених предметів можна пояснити місцерозташуванням регіону, який знаходився на торговому шляху, що сполучає Малу Азію, Балкани і Центральну Європу.

Учені не заперечують, що ці прикраси могли виготовляти і місцеві умільці. Курган вважався культовим місцем аж до II століття н.е., коли навколо нього з"явилося село. Горб оточили великими кам"яними блоками і покрили декількома шарами із землі і каменів, що і дозволило похованню залишатися незайманим впродовж декількох сторіч, повідомляє Zhelezyaka.com

Зараз ви читаєте новину «У Болгарії знайдені унікальні золоті прикраси бронзового віку (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі