понеділок, 21 квітня 2008 08:33

Тривалість життя залежить від розмірів мозку

Тривалість життя залежить від розмірів мозку

Американські учені після детальних досліджень зробили висновок, що тривалість життя людини залежить від розмірів її мозку.

Учені довго шукали відповідь на питання – чим пояснити відносно великий розмір голови у людини та інших представників приматів. У слонів найбільший за об"ємом мозок серед наземних тварин, тоді як у людини помічено рекордне співвідношення між розміром головного мозку і розміром тіла.

Пояснення цьому факту американські дослідники знайшли, після порівняння різних антропологічних параметрів 28 видів приматів. Учені констатували - тварини з більшим, ніж у решти, розміром головного мозку живуть довше, щоб встигнути досягти статевої зрілості і дати життя потомству.

Об"єктами дослідження стали примати, що мешкають в дикій природі. Тварини, що перебувають в неволі, як правило, швидше ростуть, і це могло спотворити результати наукової роботи, пояснила Ненсі Баррікман з кафедри антропології і анатомії Університету Дьюка в США.

"Щоб компенсувати час, який витрачається на дорослішання, ви або довго живете і обзаводитеся великим потомством, або обзаводитеся потомством дуже швидко", - пояснила вчена.

Дослідження показало, що великий розмір мозку пов"язаний швидше з тривалістю життя, ніж з рівнем відтворення.

На думку учених, додатковий "мозковий резерв" дозволяє приматам швидко засвоювати, як знаходити їду, уникати зустрічі з хижаками, а також опановувати навичками соціального спілкування.

Так, наприклад, лемури, що живуть на Мадагаскарі, використовують вельми складні прийоми полювання. Вони знаходять личинок комах у найдрібніших тріщинах на стовбурах дерев, а також за особливими звуками, що ті видають. "Потрібно півтора року, щоб навчитися цьому, а дитинчатам потрібно довго спостерігати за матерями", - повідомляє Баррікман.

Нагадаємо, 12 листопада 2007 року учені довели, що головний мозок у гомосексуалістів повинен бути більшим, ніж у інших чоловіків, незалежно від право- або ліворукості. У експерименті брали участь 22 чоловіки-правші, половина з яких були гомосексуалістами. Добровольцям зробили обстеження, і виявилось, що гіпотеза учених підтвердилася.

Оскільки розмір мозолястого тіла визначається переважно спадковістю, то виявлена закономірність є новим підтвердженням природженості гомосексуальної орієнтації.

Слід зазначити, що раніше вчені у гомосексуалістів виявили ще одну важливу фізіологічну особливість: передня спайка мозку у чоловіків нетрадиційної орієнтації - ще одна структура, яка об"єднує півкулі, - розвинена краще, ніж у інших чоловіків, повідомляє Корреспондент.net.

Зараз ви читаєте новину «Тривалість життя залежить від розмірів мозку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі