пʼятниця, 17 травня 2013 16:50

Старовинні велосипеди роблять на замовлення
7

Фото: Фото Микити Ізосова

26-річний Микита Ізосов із Харкова п'ять років виготовляє ретро-велосипеди. Разом із батьком Сергієм мають з цього сімейний бізнес.

"Батько вже десятиліття робить велики. Вперше побачив оригінальний велосипед у журналі шість років тому. Захотів собі зробити щось подібне. Без допомоги батька не обійшлось", - каже чоловік.

Перший велосипед Микита майстрував два місяці.

"Він мав величезне колесо спереду, а ззаду в десять разів менші два, рама увігнута. Робимо раму із неіржавічої сталі, вручну вигинаємо. Колеса теж робимо самі. Це складно, довго виробити кожну шпицю, прорезинити її. З цим великом зайняли перше місце у Москві на конкурсі конструкторів. Там його за 8000 гривень купив колекціонер із Росії. Зараз теж продаю за такою ціною.  Це дешево, бо за кордоном такі ж продають за чотири тисячі євро."

Деталями до велосипедів часто виступають підручні засоби.

"Зі старої швейної машини брав частини й приробляв їх до велосипеда. Також замість керма чіпляв дерев'яну качалку для тіста, а педалі зробили із ручок для м'ясорубки".

Хлопець має 12 велосипедів. Їх зберігає у спеціальному приміщенні.

"На деяких катаюсь. У місті часто сигналять автомобілісти, люди обертаються й тикають на мене пальцями. У Москві у метро мене хотіли вигнати із підземки, бо мій велик працівниці показався надто високим. Один велик нещодавно продав фотографу із Феодосії для фотосесій. Зазвичай ці велики - дизайнерські арт-об'єкти, ідеї яких мені навіть сняться ночами".

Ізосов хоче запатентувати свої винаходи.

"Якщо це робити самому, то буде надзвичайно складно й обійдеться лише в двісті гривень. А якщо звернутись до спеціалістів, то перевірити унікальність мого творіння коштуватиме 5000 гривень".

У найближчих планах Микити зробити велосипед-символ радянської епохи.

" Якщо доповнити серп (рама) і молот (сидіння) двома колесами, отримаємо справжнісінький велосипед тієї епохи".

Зараз ви читаєте новину «Старовинні велосипеди роблять на замовлення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі