четвер, 21 серпня 2008 08:45

Список ворогів шлунку

Список ворогів шлунку
Навряд чи більшість з нас здатні чесно визнати, що не люблять смачно поїсти і харчуються виключно корисною і здоровою їжею. Тому і непросто зізнатись собі, що деякі улюблені страви і продукти шкідливі - простіше закрити очі і не міняти свій раціон. Проте іноді все-таки слід прислухатися до порад лікарів і дієтологів, сказавши тверде "ні" харчовим ворогам. Ми зібрали четвірку найшкідливіших продуктів і деякі цифри і факти стали дуже несподіваними.

Відкриває список улюблена їжа американських поліцейських - пампушки. Вживаючи їх за сніданком, ми значно підриваємо обмін речовин і на цілий день вводимо організм в неправильний цикл живильного ритму. Половина енергетичної цінності покритого глазур"ю ворога, а саме 100 калорій, містить шкідливі жири. Крім того, біла мука і цукор, що становлять 99% пампушки, зводять його загальну поживну цінність практично на нуль.

Продовжує перелік основна студентська страва - суп з локшини. Якщо цей самий студент не прогулював заняття, він повинен знати, що кожна порція локшини або швидкого супу додає близько 14 грамів жиру, більше половини з яких - насичений жир, що складає близько двох третин добової норми натрію. Локшина і суп швидкого приготування примушують споживача платити здоров"ям.

Третє місце у списку шкідливих продуктів займає фастфуд. Найбільш популярні в "ресторанах" швидкої їжі курячі котлети містять велику дозу жиру, що згубно впливає на організм. Втім, це стосується практично всіх продуктів, обсмажених в маслі. Кажучи мовою цифр, з 250 калорій "наггетсів" більше 125 є жирними, а частка чистого жиру, включаючи шкідливі транс- і насичені жири представлена 15 грамами.

Часто до курячих котлет подають смажену картоплю фрі, улюблену американцями. Потрапляючи на нашу тарілку після фритюрниці, картопля містить близько 380 калорій і 20 грам жиру, що зовсім трохи поступається сьогоднішньому "лідерові".

Хот-доги абсолютно бідні білками, та і взагалі поживними речовинами. Зате містять багато жиру - більше 13 грамів на одну порцію. Посилюють загальну картину крохмал-місткі булочки з білої муки та всілякі шкідливі соуси з приправами.

Вживання фаст-фуда, окрім зайвих кілограмів на стегнах, призводить до ризику серцево-судинних захворювань - подумайте, чи готові ви платити таку ціну за швидке харчування.

Замикає список всім звичний майонез. Відкушуючи шматок сендвіча з м"ясом, рясно присмачений майонезом, задумайтеся: всього у одній ложці майонезу вміщалися 110 калорій і 12 грамів жиру. Можливо, слід зробити інший бутерброд, з гірчицею?

Всі вищезгадані продукти здатні звести на нуль декілька годин старанних навчань в спортзалі. Пам"ятайте, що здорове життя залежить від багато чого - зокрема, і від харчування. Ніколи не пізно внести до свого раціону потрібні корективи і стати трохи здоровшим, пише Не Болей.

Зараз ви читаєте новину «Список ворогів шлунку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі