Найбільш якісною вважається соя ясно-жовтого забарвлення. За змістом білків (до 30%) вона перевершує всі інші види бобових. У сої значна кількість солей калію і фосфору, також вона містить каротин, вітаміни групи В і Д.
Особливість сої складає жир, кількість якого може становити до 17%. Він містить у великій кількості лецитин, а також ненасичені жирні кислоти, що ефективно діють при атеросклерозі. Вуглеводи сої краще ніж інших бобових засвоюються організмом.
З сої отримують ряд цінних харчових продуктів. Завдяки високому вмісту жиру її використовують для приготування соєвого масла, яке безпосередньо йде в їжу або для виробництва маргарину. Готують також соєве молоко і соєвий сир, які додають в різні страви, тим самим підвищуючи їх живильну цінність. Соєвий сир використовують в лікувальному харчуванні при виснаженні нервової системи і при недокрів"ї.
Очищена соєва мука додається в хлібобулочні вироби для підвищення в них кількостей білка і збагачення його амінокислотного складу. При цьому поліпшується зовнішній вигляд хліба, його пористість, повідомляє Gala.
Коментарі