четвер, 17 червня 2010 16:15

СНІД почнуть лікувати генною терапією

СНІД почнуть лікувати генною терапією

Вчені університету Пенсильванії заявили, що їм вдалося вмістити в клітини крові хворих на СНІД генетично модифіковані ділянки коду, що можуть протистояти вірусу. Під час досліджень в половини пацієнтів покращився стан, а їхній організм почав активніше опиратися вірусам, пише журнал Science.

Група хворих на ВІЛ приймала препарати, в яких були генетично модифіковані ділянки людського ДНК. Вони були створені, аби протистояти вірусу СНІДу та навчити імунітет опиратися його згубним проявам.

"Вже на 11-й день пацієнти, які отримували ліки, показали стійкість до вірусу. В культурі СНІДу їхні клітини мали здатність вільно ділитися, а розмноження вірусу було заблоковано", - сказав керівник досліджень Девід Дігусто.

Якщо генна терапія буде успішною, то противірусні препарати стануть учорашнім днем, вважає доцент кафедри імунології Харківскького центру "Здоров"я" Микола Опанасенко.

"Тоді лікарі зможуть просто додавати гени, які блокуватимуть віруси. Не потрібні будуть противірусні препарати. Однак поки ми мало знаємо про те, що відбувається, коли необережно вплинути на здоров"я людини", - розповів він.

Маніпуляції з генами потребують тривалого вивчення.

"Ми ще не готові проводити масштабні генні втручання, хоча цей напрям зараз є пріоритетним. Його потрібно досліджувати та розвивати, аби уникнути побічних ефектів при пересаджуванні генів", - додав Опанасенко.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «СНІД почнуть лікувати генною терапією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі