понеділок, 27 жовтня 2008 12:59

Смажена їжа не шкідлива для шлунку

Смажена їжа не шкідлива для шлунку
Голландські дослідники виправдали приготування їжі на великому вогні - вони стверджують, що речовина акріламід, що утворюється при смаженні продуктів, не шкодить шлунково-кишковому тракту. Проте, медики застерігають від споживання в підвищених кількостях жирних, калорійних і багатих вуглеводами продуктів харчування, в яких міститься акріламід.

З 1994 року міжнародне медичне співтовариство кваліфікувало акріламід як канцероген, але фахівці стверджують, що ці висновки були зроблені в результаті неправильних тестувань на тваринах - їм давали в 100 тисяч разів більше хімічної речовини, ніж зазвичай людина отримує при їжі.

Лікарі Маастріхтського університету розглянули дію акріламіда серед 120 тисяч чоловік. Цей хімікат також зустрічається в картоплі-фрі, тістечках і каві. Найчастіше люди отримували шкідливу речовину саме при споживанні кави, кондитерських виробів і смажених страв. Був зроблений висновок, що акріламід ні в продуктах, ні при приготуванні їжі на високій температурі не шкодить кишечнику, шлунку, підшлунковій залозі і стравоходу. Хіміки пояснюють, що акріламід формується в продуктах при температурі більше 120 градусів Цельсія, але потім він фільтрується і розчиняється у воді. Проте гастроентерологи підозрюють, що акріламід може негативно впливати на роботу організму гормональним шляхом, повідомляє АМІ-ТААС.

Зараз ви читаєте новину «Смажена їжа не шкідлива для шлунку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі