субота, 27 червня 2020 18:47

Шахтар став мільйонером за добу
3

Простий шахтар у Танзанії став мільйонером за одну добу після знахідки двох великих камінців танзаніту. Продав рекордні камені уряду.

Це найбільші мінерали в світі, розповідає BBC.

Рекордні танзаніти важать 9,27 та 5,1 кг
Фото: madini.go.tz
52-річний шахтар Санініу Лайзер продав два рекордних танзаніта та став мільйонером
52-річний шахтар Санініу Лайзер продав два рекордних танзаніта та став мільйонером

Щасливчик - 52-річний Санініу Лайзер (Saniniu Laizer), який має 4 дружини та понад 30 дітей. Чоловік заробив $3,4 млн від Міністерства гірничої справи Танзанії за дорогоцінні камені, які мали загальну вагу 15 кг: один вагою 9,27 кг, інший - 5,103 кг. Це новий рекорд, адже донедавна найбільшим знайденим танзанітом вважався камінь вагою 3,3 кг.

Два темнофіолетових коштовних каменя, кожен розміром з передпліччя, Санініу знайшов у одній з танзанітових шахт на півночі країни.

Санініу добув камені ще минулого тижня, але продав їх в середу, 24 червня, під час торгового заходу в північному регіоні Маньяра. Покупцем виступив Банк Танзанії. Ця знахідка настільки рекордна, що президент Танзанії Джон Магуфулі зателефонував Лайзеру, щоб привітати в прямому ефірі на телебаченні.

Сам новоспечений мільйонер заявив, що великі гроші не змінять його спосіб життя. Він планує і далі доглядати за стадом у 2 тис. корів. А гроші, які отримав, планує інвестувати в свою громаду в районі Сіманджиро в штаті Маньяра.

Автор: madini.go.tz
  52-річний шахтар Санініу Лайзер продав два рекордних танзаніта та став мільйонером
52-річний шахтар Санініу Лайзер продав два рекордних танзаніта та став мільйонером

"Я хочу побудувати торговий центр. Та школу біля свого будинку. Тут багато бідних людей, які не можуть дозволити собі дітей до школи. Я не освічений, але мені подобається, коли справи ведуть професійно. Тому я хотів би, щоб мої діти займалися бізнесом професійно", - сказав Санініу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українець видобуває найдорожчий камінь планети

Торік у Танзанії по всій країні уряд відкрив спеціалізовані торгівельні центри, де шахтарі можуть продавати самостійно видобуті коштовні камені та золото безпосередньо національному банку. Мова про дрібних приватних гірників, таких як і Лайзер, що отримують урядові ліцензії на розвідку та видобуток танзаніту. Гірники зазвичай не є співробітниками видобувних компанй, усю роботу виконують виключно вручну.

Водночас у країні поширений незаконний видобуток, особливо поблизу шахт, які належать великим компаніям.

Мінерал танзаніт зустрічається лише на півночі Танзанії та використовується для виготовлення прикрас. Це один з найрідкісніших дорогоцінних каменів на Землі, і один місцевий геолог вважає, що його запас може бути повністю вичерпаний протягом найближчих 20 років.

Привабливість дорогоцінного каменю полягає в його різноманітності відтінків, включаючи зелений, червоний, фіолетовий і синій. Цінність танзаніту визначається рідкісністю - чим тонше колір або чіткість, тим вища вартість.

Зараз ви читаєте новину «Шахтар став мільйонером за добу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі