вівторок, 13 травня 2008 15:07

Сахара перетворювалася на пустелю набагато повільніше, ніж передбачалося

Сахара перетворювалася на пустелю набагато повільніше, ніж передбачалося
Міжнародна група вчених на чолі з доктором Стефаном Крепеліном (Stefan Kroepelіn) з Кельнського університету дійшла висновку, що Сахара перетворилася на пустелю близько 2,7 тис. років тому в результаті змін клімату, що тривали кілька тисячоріч. Раніше передбачалося, що перетворення на пустелю було швидким і зайняло всього кілька століть.

Дослідження показали, що північна частина Сахари колись була трав"янистою саваною, на півдні переважав саванновий ліс. У численних водоймах на півдні водилася велика кількість риби, пишуть дослідники в журналі Scіence. Вони визнають, що простежити історію перетворення Сахари на пустелю досить складно, тому що свідчення еволюції клімату поховані під пісками. Одним з деяких доступних для вивчення місць виявилося озеро Йоа (Yoa) на півночі республіки Чад. Фахівці провели аналіз шарів відкладень із дна озера, які відбивали історію місцевого клімату за останні 6 тис. років.

Йоа перестало бути прісноводним близько 4,2 - 3,9 тис. років тому, коли зникли ріки, що впадали в нього, і озеро стало існувати лише за рахунок підземних джерел. Більш молоді шари відкладень не містили ознак наявності рясної рослинності, а кількість піску в них зростало. На думку вчених, головною причиною перетворення на пустелю було скорочення кількості опадів, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Сахара перетворювалася на пустелю набагато повільніше, ніж передбачалося». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі