середа, 25 вересня 2019 03:28

Розповіли, коли може повністю відновитись озоновий шар

Розповіли, коли може повністю відновитись озоновий шар
Озоновий шар може оновитись за 40 років. Фото із відкритих джерел.

Озоновий шар Землі відновлюється зі швидкістю 1-3 відсотка в рік.

При таких темпах озоновий шар Північної півкулі повністю відновиться до 2030-го, Південної півкулі – до 2050 -го. А полярних регіонів – до 2060 року.

Те, що озоновий шар поступово відновлюється – результат заборони на використання руйнуючих його газів, повідомили в агентстві ООН з навколишнього середовища.

З кінця 1970-х років озоновий шар постійно руйнувався через надмірне використання хімічних речовин, таких як хлорфторвуглеці (або фреони). Критичної точки в цій проблемі світ досяг в 1990-х роках, коли було зруйновано близько 10 відсотків шару.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наскільки зросте температура на планеті до кінця століття

У 1987-му члени ООН підписали договір, відомий як Монреальський протокол, спрямований на поетапну відмову від озоноруйнівних речовин і розробку замінників.

Відповідно до цього договору країни 32 роки працювали над тим, щоб скоротити використання озоноруйнуючих хімічних речовин, які використовуються в основному в охолоджуючій промисловості. В результаті озоновий шар, який захищає нас від шкідливого ультрафіолетового випромінювання Сонця, відновлюється.

На останніх фотознімках з зонда Rosetta, що досліджує комету 67P/Чурюмова-Герасименка, астрономи виявили незвичайні камені, що стрибають. Величезні шматки породи відламуються і скачуть по поверхні комети.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, коли може повністю відновитись озоновий шар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі