пʼятниця, 04 липня 2008 19:33

Птахи відрізняють свої яйця за невидимими людині кольорами

Птахи, щоб визначити яйця інших птахів і викинути їх із гнізда, використовують свою здатність розрізняти кольори, у тому числі ті, що перебувають за межами видимої людиною частини спектру. Про це свідчать результати дослідження вчених з Нової Зеландії, Чехії та Британії, опубліковані в журналі Bіology Letters.

Вчені досліджували звички співочих дроздів у Новій Зеландії та Європі й те, як вони розпізнають власні яйця. Виявилося, що птахи розпізнають невеликі зміни, частково в ультрафіолетовій частині спектру, щоб відрізняти власні яйця від яєць птахів-"паразитів", які підкидають своє потомство в чужі гнізда.

"Зір птахів сильно відрізняється від людського. Наприклад, вони можуть бачити ультрафіолетові промені, недоступні нам", - сказав доктор Марко Хойбер з університету новозеландського Окленду. За його словами, така здатність потрібна птахам, щоб не витрачати свої час і енергію на висиджування чужих яєць, повідомляє Освітній портал.

Зараз ви читаєте новину «Птахи відрізняють свої яйця за невидимими людині кольорами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі