вівторок, 12 жовтня 2010 13:23

Планета-двійник Землі почала надсилати дивні сигнали

Планета-двійник Землі почала надсилати дивні сигнали

Нещодавнє відкриття подібної до Землі планети Gliese 581g викликало резонанс у шукачів позаземного життя. Принаймні одна заява щодо можливих сигналів з планети вже пролунала, але наукова спільнота скептично поставилася до неї.

Австралійський астроном Рагбір Бхатал з Університету Західного Сіднея стверджує, що ще два роки тому спостерігав в районі Gliese 581g вкрай підозрілі спалахи.

Бхатал є учасником міжнародного проекту SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence), який ставить за мету пошук позаземного розуму.

За словами астронома, перші світлові сигнали з боку Gliese 581g (схожі на різкі спалахи лазера) були помічені ним у грудні 2008 року - за два роки до того, як учені оголосили про відкриття цієї планети.

Однак колеги вченого поставилися до його заяв скептично.

"Я знаю цього вченого. Коли він вперше розповів про побачене, я попросив у нього подробиці, але він мені їх не надіслав. Я вважаю це дуже підозрілим", - сказав відомий астроном Френк Дрейк, який створив формулу розрахунку кількості позаземних цивілізацій, з якими у землян можливий контакт.

"Бхатал відмовився повідомити мені, звідки прийшло світло. Я вважаю малоймовірним, що це сталося з боку Gliese 581", - додав Дрейк.

Нагадаємо, Gliese 581g було відкрита 29 вересня 2010 року. Авторами відкриття стали Стівен Вогт з Університету Каліфорнії і Пол Батлер з Інституту Карнегі у Вашингтоні.

Gliese 581g є однією з шести планет, які обертаються навколо червоного карлика Gliese 581, розташованого на відстані близько 20,5 світлових років від Землі.

Спостереження показали, що маса Gliese 581g в три-чотири рази більше маси Землі, а радіус – у 1,3-2 рази більший. Тим не менш, планета класифікується як однотипна Землі. За оцінкою американських астрономів, на поверхні небесного тіла може бути вода в рідкому стані, а сила гравітації вказує на наявність атмосфери.

Планета ще не була офіційно названа, але Фогт дав їй прізвисько "Світ Зарміни", на честь своєї дружини.

За матеріалами ТСН

Зараз ви читаєте новину «Планета-двійник Землі почала надсилати дивні сигнали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

51

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі