вівторок, 23 лютого 2021 21:05

Північне сяйво і білі ночі: фотографиня робить унікальні фото природи
22

Найкраще світло для фотографування природи - вночі, каже Йонна Їнтон
Найкраще світло для фотографування природи - вночі, каже Йонна Їнтон
Найкраще світло для фотографування природи - вночі, каже Йонна Їнтон
Найкраще світло для фотографування природи - вночі, каже Йонна Їнтон
Найкраще світло для фотографування природи - вночі, каже Йонна Їнтон

Шведська художниця, співачка і фотограф Йонна Їнтон робить унікальні фотографії північної природи. Йонна 10 років живе в селі на півночі Швеції серед дикої незайманої природи, яку фотографує.

"Найкращий час для фотографування або рано вранці, або пізно ввечері, залежно від того, який сезон. Коли початок літа, я цілу ніч фотографую, бо саме тоді світло найкраще. Я майже ніколи не знімаю при денному світлі; натомість я чекаю м'якого світла, коли сонце сходить або заходить, або у світлі білої ночі влітку.

Іноді я виходжу в ліс недалеко від села, а іноді беру машину, їду лісовими дорогами та шукаю нових гарних місць. А іноді я цілий тиждень їду на північ, у гори. Тоді я витрачаю весь свій час на пошук місць для фотографування, коли світло хороше", - розповідає вона.

"Однієї ночі я загубилася на гірських дорогах. У мене не було мобільного зв'язку, і мій GPS звів мене з дороги. Була темна осіння ніч. Раптом на небі з'явилося величезне північне сяйво, на кілька секунд. Я зупинила машину, дістала камеру, встановив штатив на гравійній дорозі і почала фотографувати. Це були найкращі фотографії північного сяйва, які я коли-небудь робила. Я кричала від радості так, що це відлунювало лісом".

Йонна Їнтон пояснює, що її абсолютно улюблене місце знаходиться неподалік від дому. Невеликий лісовий ставок у самому серці лісу. Вона завжди їде туди по натхнення.

Розповідає, що змалку її надихав ілюстратор Джон Бауер."Його ілюстрації змусили мене побачити і пережити ліс по-іншому. Він розкрив щось таємниче і чарівне, що справді вплинуло на мене. І це відчуття, яке мені дали його образи, - це те, що я намагаюся передати на своїх фотографіях".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шведка відмовилася від цивілізації в 10 років живе усамітнено на природі

Йонна друкує зі своїх фотографій великі інтер'єрні шпалери. "Я була б дуже рада, якби якась із моїх шпалер висіла в дитячій лікарні. Діти мають стільки фантазії, і я думаю, що вони можуть створювати власні історії, просто переглядаючи щось на зразок фотографії. Було б дійсно чудово знати, що одна з моїх фотографій могла б щодня прикрашати день якихось дітей", - каже вона.

Біла ніч характерна для високих широт влітку, коли Сонце ненадовго заходить за обрій. Протягом білої ночі тривають сутінки, освітленість небосхилу навіть опівночі близька до вечірньої. Поблизу полярних кіл це явище спостерігається у період сонцестояння: у північній півкулі — у червні, у південній — у грудні.

Зараз ви читаєте новину «Північне сяйво і білі ночі: фотографиня робить унікальні фото природи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі