понеділок, 22 лютого 2010 16:46

Після інсульту фізичні навантаження потрібні на другий день

Після інсульту фізичні навантаження потрібні на другий день

В Україні на інсульт щорічно захворюють 100-120 тис. громадян. 40-50 тис. від нього помирають. Про це заявила головний спеціаліст МОЗ по неврології Тамара Міщенко.

За її словами, у минулому році від інсульту отримало інвалідність 18,5 тис. українців. Із них 11 тис. - працездатного віку.

"Найбільше схильні до інсультів люди, які мають артеріальну гіпертензію, цукровий діабет. Також у групі ризику курці та люди похилого віку. Після 50 років ризик інсульту збільшується через кожні 10 років. Якщо у людини раптово виникає "стріляний", "кинджальний" чи "тупий" головний біль, який супроводжується головокружінням, слабкістю, онімінням кінцівок, нудотою чи порушенням мовлення - одразу ж телефонуйте до "швидкої". Це ознаки інсульту. Чим раніше приїдуть лікарі, тим краще, - сказала лікар у коментарі кореспонденту Gazeta.ua.

Вона відзначила, що через хворі судини інсульти трапляються навіть у дітей. У молодих людей вони бувають через наркотики.

Найбільш ефективно реабілітувати людину протягом року після катастрофи. Керівник "Інсультного центру" Марина Гуляєва впевнена, що тренування має розпочатися з перших же днів після нападу.

"У нас звикли чекати, поки пацієнт відлежиться пару місяців. Раніше його ніби-то відновлювати не слід. Звичайно, пацієнт завдяки силі волі може реабілітувати себе сам. Але це одиничні випадки. За 3-4 місяці лежання у ліжку м"язи атрофуються, суглоби не працюють. Тоді реабілітуватися вкрай важко, а іноді й неможливо. Тому слід за допомогою спеціальних приладів тримати пацієнта у вертикальному положенні, розробляти його ноги, руки за допомогою тренажерів", - впевнена лікар.

Вона розповіла, що відновлення ходи відбувається так само, як і в маленької дитини. Іноді у хворих функціонує лише половина тіла. Іншу слід розробляти. За допомогою брусів, тренажерів людина може навчитися ходити за 6-8 тижнів.

Зараз ви читаєте новину «Після інсульту фізичні навантаження потрібні на другий день». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі