понеділок, 31 березня 2008 14:33

Отримані 3D-зображення найглибшого каньйону Марсу (ФОТО)
5

Астрономи одержали 3D-зображення найглибшого каньйону Марсу. Зображення були отримані на основі фотографій, зроблених стерео камерою високої роздільної здатності, розташованою на борту марсіанського штучного супутника Mars Express.

На фотографіях видно каньйон Геби й дивну гористу область, вкладену в сам протяжний каньйон з тунелеподібними виступами, що тягнуться на величезні відстані. Роздільна здатність об"ємних зображень - усього 15 метрів на піксель.

Камера HRSC постійно спрямована на Марс й дозволяє одержати повнокольорові 3D-зображення найвищої якості з максимально можливою точністю 2 метри на пиксель. Конструкція камери має неперевершену точність наведення, що дозволяє залишати комбіновані зображення з різною роздільною здатністю на кожному витку супутника. Зйомка ведеться на трьох довжинах хвиль.

Каньйон Геби, одне із найдивніших марсіанських утворень, розташоване трохи на північ від долини Марінера - найвідомішої гігантської системи каньйонів. Каньйон Геби закритий, усередині нього розташована висока гора із пласкою вершиною. Максимальна глибина більше 8 кілометрів, така ж висота гори, вершина якої перебуває на рівні долини, що оточує це утворення. Структура каньйону дозволяє припустити, що колись його заповнювала вода, а вершина гори була великим островом, повідомляє Освiтнiй портал.

Фото Esa

Зараз ви читаєте новину «Отримані 3D-зображення найглибшого каньйону Марсу (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі