понеділок, 14 червня 2010 11:15

На Землю повернувся космічний апарат "Хаябуса" (ВІДЕО)

На Землю повернувся космічний апарат "Хаябуса" (ВІДЕО)

13 червня 2010 Літак NASA DC-8 зняв на відео повернення на зeмлю космічного апарату "Хаябуса" (Hayabusa).

На відео добре видно, як у атмосфері згоряють фрагменти апарату. Яскрава точка, розташована трохи нижче і лівіше основних уламків - контейнер, який може містити зразки астероїдної речовини. Після відділення від апарату контейнер опустився на Землю на парашуті в районі закритої військової зони Вумера в Австралії.

Апарат "Хаябуса" був запущений у космос 2003 року. Він повинен був долетіти до астероїда Ітокава, взяти зразки грунту і повернутися на Землю. У 2005 році "Хаябуса" долетів до астероїда. Тоді ж з'ясувалася, що у нього немає поверхні в звичному розумінні цього слова - Ітокава виявився горою каміння різної величини, що утримується спільним тяжінням. Апарат двічі намагався зібрати зразки грунту астероїда, однак вчені досі не впевнені, що йому це вийшло. Остаточно про успіх місії можна буде говорити після того, як учені розкриють капсулу.

Впродовж місії апарат стикався з великою кількістю труднощів. Наприклад, спочатку планувалося, що Hayabusa завершить місію в 2007 році. Однак нестабільна робота двигунів змусила інженерів з Японського космічного агентства переглянути тривалість місії.

Lenta.ru

Зараз ви читаєте новину «На Землю повернувся космічний апарат "Хаябуса" (ВІДЕО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі