пʼятниця, 19 лютого 2010 11:58

На Тернопільщині знайшли кістки ведмедів часів неандертальців (ФОТО)

Сотні фрагментів кісток древніх тварин знайшли спелеологи тернопільського клубу "Поділля" в нещодавно відкритому районі печери "Озерна". Деякі кістки вже ідентифікували - вони належали печерному ведмедю, що мешкав в цих широтах за часів неандертальців.

"Перші фрагменти кісток в недослідженій галереї печери знайшли ще рік тому, - розповів голова клубу "Поділля" Віталій Андраш. - Це були десятисантиметрові ікла, фрагменти кінцівок, хребці. Зразки відправили в Чернівецький національний університет до палеонтолога Богдана Рідуша. Вчений зробив висновок, що це залишки печерного ведмедя, який жив 25-100 тисяч років тому".

Вже на початку 2010 року, продовжуючи досліджувати нові ходи, спелеологи наткнулися на масу замулених глиною кістяків по всій території району.

"Кісток там сотні. Є такі ж, як і знайдені минулого року, а є менші - напевне вони належали меншим звірям", - сказав Андраш.

Спелеологи підозрюють, що колись над цим районом була карстова лійка - отвір в який тварини просто могли провалюватися. Вони там гинули, не знайшовши виходу. За іншою гіпотезою, колись в печеру був інший хід, і тварини самі заходили сюди.

"Навесні вчений-пелеонтолог планує збирати команду і їхати досліджувати знахідку, - повідомив спелеолог. - Він попросив нас нічого там не чіпати. Тож зараз ми просто наносимо місця скупчення кісток на карту".

Вчені мають надію, що завдяки знахідці вдасться більше дізнатися про життя тварин того часу. Можливо, серед кісток виявлять останки малодосліджених перехідних видів ссавців.

Зараз ви читаєте новину «На Тернопільщині знайшли кістки ведмедів часів неандертальців (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі