четвер, 21 червня 2012 12:47

На Полтавщині народилося курча з трьома лапами

44-річна Ольга Малиш із села Ковалівка Полтавської області на центральному ринку Полтави купувала виводок курчат. Разом із здоровими продавці безкоштовно віддали їй курча із трьома лапами.  Науковці кажуть, такі народжуються раз на десять тисяч випадків.

"Приїхали з чоловіком на ринок до знайомої продавчині купити курчат-несучок породи "Ломан Браун". Вона нам двадцятеро поклала в коробку. Потім ще одне в іншу вкинула. Каже:"Зроблю вам сюрприз, нехай у вас ще й це курча живе, бо в мене діти його бояться". Задарма віддала. Коли приїхали додому, побачили, що в курчати крім двох лапок виросла ще й третя, зі спини. Подзвонили їй, розповіла, таке в них вилупилося перший раз. Ми назвали курча Лапочкою, буде в нас жити, поки саме не помре. З іншими птахами живе мирно, дуже ручне, ходить за мною по двору, наче ласки просить".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Новонародженому гімалайському ведмежаті не можуть підібрати ім'я

Науковці говорять, третя лапа виросла внаслідок генетичних мутацій.

Автор: Фото: Анна Лакиза
  Третя лапа курчаті виросла зі спини
Третя лапа курчаті виросла зі спини

"В природі таке практично не трапляється. А якщо і є випадки, то птахи гинуть в ранньому віці, - розповідає доцент кафедри біології Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Микола Слюсарь. - В домашніх умовах такі випадки трапляються частіше. Від того, що людина виводить нові породи шляхом схрещування. Йде генетичний збій. Мутації, які не проявлялись, різко дають про себе знати. Звичайно, вплинула чорнобильська радіація, але її вплив не вирішальний".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рожеві слони насправді існують: вони приносять щастя та політичні зміни

Чоловік каже, мутоване курча може прожити стільки років, як і звичайне.

"Бо ним опікується людина, завжди є що їсти і пити. М'ясо курчати їсти можна. Але частіше господарі залишають таких птахів для цікавості, показують знайомим., - продовжує науковець. - Буває, відхилення проявляються комплексно. Страждає не тільки тіло, а й психіка. Курча може боятися інших птахів, не йти до них в гурт".

Зараз ви читаєте новину «На Полтавщині народилося курча з трьома лапами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі