понеділок, 08 серпня 2011 10:25

На конкурсі краси вівцям присвячували вірші та пісні

На конкурсі краси вівцям присвячували вірші та пісні

Королеву краси серед овець романівської породи вибрали на фестивалі в місті Тутаєв Ярославської області. Титул головної красуні присудили молодій овечці з господарства "Родина" Большесельського району. Суворе журі оцінювало "претенденток" за кількома показниками: відсутність білих плям, густа шерсть, правильна постава та вага не менше 38 кілограмів.

На фестивалі можна було послухати вірші та пісні, присвячені романівським красуням, купити вироби з овечої вовни, а також дізнатися, як ця шерсть виготовляється. З цією метою організатори свята провели конкурс зі стрижки овечок.

"Цей фестиваль важливий не стільки економічно, скільки морально. З його допомогою ми популяризуємо породу й заохочуємо фермерські господарства", - розповів провідний науковий співробітник НДІ Ярославського тваринництва й кормовиробництва Михайло Костилєв.

За його словами, колись популярна порода після розпаду Радянського Союзу ледь не зникла. У 1974 році в Ярославській області було 120 тисяч романівських овець, сьогодні їх всього шість тисяч. Правда, в останні роки поголів'я почало зростати. І не тільки в регіоні, а й по всій країні. На думку Костилєва, багато в чому свою роль відіграв фестиваль.

"Минулого року до нас приїжджали з Санкт-Петербурга, подивились і завели своїх овець. Або Рязанська область, там тепер налічують вісім тисяч голів, завезених з нашого регіону", - зазначив він.

Тваринники високо цінують романівської породи за якість вовни й неперевершену плодючість. За словами Костилєва, ці вівці здатні давати в приплоді до чотирьох-шести, а іноді й до восьми ягнят.

Фестиваль "Романівська вівця - золоте руно Росії" проходить вже більше десяти років і щоразу збирає гостей з різних регіонів країни. Головна тема свята - порода, яка прославила місто на весь світ. Вона була виведена в тутешніх місцях за наказом Петра I, коли сьогоднішній Тутаєв ще називався Романів-Борисоглібськ.

Зараз ви читаєте новину «На конкурсі краси вівцям присвячували вірші та пісні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі