субота, 22 березня 2008 18:37

Як побороти метеочутливість

Як побороти метеочутливість

Мало встановити вплив негоди на здоров"я, потрібно боротися із залежністю нашого самопочуття, працездатності, настрою, нарешті, від нескінченних перепадів атмосферного тиску, вітру.

У недалекому минулому, років так 20 назад, за даними медичної статистики близько 75% людей "відчували погоду", сьогодні ця цифра може складати і більше 90% нашого населення. Це означає, що всі вони в тому або іншому ступені нездорові, страждають якимись недугами.

Погодитеся, практично здорові люди - це ті, у яких злагоджено працюють всі системи організму, і ніяких хворобливих реакцій на зміни в навколишньому середовищі вони не відчувають. Але якщо людина почала "відчувати" погоду, значить, в його організмі вже створився стан передхвороби, що заважає йому пристосуватися до змін. Причиною підвищеної метеочутливості є всім нам відома втома, що накопичилася за довгий час без відпустки або навіть до кінця "важкого дня". Але якщо і після відпочинку підвищена чутливість до зміни погоди не зникає, потрібно обов"язково звернутися до лікаря і обстежуватися.

Хворі люди переносять капризи погоди і зміну клімату особливо важко - звичайно, при тому або іншому захворюванні по-своєму. Медицина в області кліматології і кліматотерапії розрізняє п"ять типів погодних умов, що впливають на здоров"ї людини.

Індиферентний, з незначними коливаннями метеоумов - коли людина не відчуває ніякого впливу погоди на свій організм.

Тонізуючий - коли зміна погоди сприятливо впливає на людину, особливо на хворих з хронічною кисневою недостатністю, з артеріальною гіпотонією, ішемічною хворобою серця, хронічними бронхітами.

Спастичний тип виявляється під час різкої зміни погоди у бік похолодання, коли атмосферний тиск росте і вміст кисню в повітрі значно збільшується. Тоді у людей з підвищеним артеріальним тиском можуть з"являтися головні і серцеві болі, викликані спазмами.

Гіпотензивний тип погоди може виявлятися при тенденції до зниження кількості кисню в повітрі: тоді у хворих знижується тонус судин, гіпертоніки, наприклад, відчувають себе краще в цей час - тиск у них знижується.

П"ятий тип погоди - гіпоксія, коли погода міняється у бік потеплення і зниження змісту кисню в повітрі. У людей в такі дні з"являється киснева недостатність.

Люди, які страждають якою-небудь хворобою, перш за все повинні, зрозуміло, зайнятися її лікуванням. Всім останнім - деякі рекомендації із слів фахівців в даній області.

Так, при реакції спастичного типу добре допомагає "відволікаюча терапія" - гарячі ванни для ніг, контрастний душ, сауна або російська лазня з різкою зміною температур, гімнастика. Це дієвий метод. Іноді навіть одного місяця, проведеного в спеціальному санаторії з добре поставленою кліматотерапією і фізкультурою, буває достатньо, щоб майже повністю позбавитися від метеочутливості. Людям, чиї муки починаються при наближенні циклонів з їх різким потепленням, можна порекомендувати фізичні вправи, що сприяють насиченню організму киснем: ходьбу, біг, лижі, дихальну гімнастику, холодні обтирання. Людям із зниженим артеріальним тиском можуть допомогти полівітаміни, настої стимулюючих трав - лимонника, міцно заварений чай.

Багато хто застосовує аутотренінг для боротьби з багатьма хворобами. Але в боротьбі проти метеопатії використовувати його марно. Оскільки є реальна атмосферна дія - температура і вологість повітря, вміст кисню, електромагнітні коливання і так далі Єдине, чим може допомогти аутотренінг, так це підняти настрій в похмуру погоду, повідомляє neboley.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як побороти метеочутливість ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі