Ексклюзиви
субота, 22 березня 2008 18:37

Як побороти метеочутливість

Як побороти метеочутливість

Мало встановити вплив негоди на здоров"я, потрібно боротися із залежністю нашого самопочуття, працездатності, настрою, нарешті, від нескінченних перепадів атмосферного тиску, вітру.

У недалекому минулому, років так 20 назад, за даними медичної статистики близько 75% людей "відчували погоду", сьогодні ця цифра може складати і більше 90% нашого населення. Це означає, що всі вони в тому або іншому ступені нездорові, страждають якимись недугами.

Погодитеся, практично здорові люди - це ті, у яких злагоджено працюють всі системи організму, і ніяких хворобливих реакцій на зміни в навколишньому середовищі вони не відчувають. Але якщо людина почала "відчувати" погоду, значить, в його організмі вже створився стан передхвороби, що заважає йому пристосуватися до змін. Причиною підвищеної метеочутливості є всім нам відома втома, що накопичилася за довгий час без відпустки або навіть до кінця "важкого дня". Але якщо і після відпочинку підвищена чутливість до зміни погоди не зникає, потрібно обов"язково звернутися до лікаря і обстежуватися.

Хворі люди переносять капризи погоди і зміну клімату особливо важко - звичайно, при тому або іншому захворюванні по-своєму. Медицина в області кліматології і кліматотерапії розрізняє п"ять типів погодних умов, що впливають на здоров"ї людини.

Індиферентний, з незначними коливаннями метеоумов - коли людина не відчуває ніякого впливу погоди на свій організм.

Тонізуючий - коли зміна погоди сприятливо впливає на людину, особливо на хворих з хронічною кисневою недостатністю, з артеріальною гіпотонією, ішемічною хворобою серця, хронічними бронхітами.

Спастичний тип виявляється під час різкої зміни погоди у бік похолодання, коли атмосферний тиск росте і вміст кисню в повітрі значно збільшується. Тоді у людей з підвищеним артеріальним тиском можуть з"являтися головні і серцеві болі, викликані спазмами.

Гіпотензивний тип погоди може виявлятися при тенденції до зниження кількості кисню в повітрі: тоді у хворих знижується тонус судин, гіпертоніки, наприклад, відчувають себе краще в цей час - тиск у них знижується.

П"ятий тип погоди - гіпоксія, коли погода міняється у бік потеплення і зниження змісту кисню в повітрі. У людей в такі дні з"являється киснева недостатність.

Люди, які страждають якою-небудь хворобою, перш за все повинні, зрозуміло, зайнятися її лікуванням. Всім останнім - деякі рекомендації із слів фахівців в даній області.

Так, при реакції спастичного типу добре допомагає "відволікаюча терапія" - гарячі ванни для ніг, контрастний душ, сауна або російська лазня з різкою зміною температур, гімнастика. Це дієвий метод. Іноді навіть одного місяця, проведеного в спеціальному санаторії з добре поставленою кліматотерапією і фізкультурою, буває достатньо, щоб майже повністю позбавитися від метеочутливості. Людям, чиї муки починаються при наближенні циклонів з їх різким потепленням, можна порекомендувати фізичні вправи, що сприяють насиченню організму киснем: ходьбу, біг, лижі, дихальну гімнастику, холодні обтирання. Людям із зниженим артеріальним тиском можуть допомогти полівітаміни, настої стимулюючих трав - лимонника, міцно заварений чай.

Багато хто застосовує аутотренінг для боротьби з багатьма хворобами. Але в боротьбі проти метеопатії використовувати його марно. Оскільки є реальна атмосферна дія - температура і вологість повітря, вміст кисню, електромагнітні коливання і так далі Єдине, чим може допомогти аутотренінг, так це підняти настрій в похмуру погоду, повідомляє neboley.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як побороти метеочутливість ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути