Учені з Університету Копенгагена (Данія) стверджують, що фруктові соки можуть містити хімікати, що провокують рак.
У напоях багатьох розкручених брендів, особливо популярних серед дітей, дослідники виявили високий вміст стибію, який у великих дозах може мати летальний ефект.
Так, в пляшках фруктового соку і сквоша (сік цитрусових з газованою водою) стибію в два з половиною рази більше, ніж у водопровідній воді. У деяких соках концентрація цієї хімічної речовини вища аж у сімнадцять разів. Було досліджено напої, які випускаються в Данії, Шотландії і Греції; до їх числа увійшли чорносмородинові, полуничні, малинові і вишневі соки.
Дослідники вважають, що стибій виділяється в напої з пластикових пляшок, в які вони розлиті. Це припущення також підтверджується результатами попереднього дослідження, в ході якого фахівці виявили сліди стибію в мінеральній воді, розлитій в пластикові пляшки. Прискорювати вимивання стибію з пластику може лимонна кислота, що міститься в соках.
Стибій провокує розвиток раку, а також викликає проблеми з серцем і легенями. Крім того, стибій накопичується в щитовидній залозі, пригноблює її функцію і викликає ендемічний зоб. Смертельна доза для дорослої людини - 100 міліграм, для дітей - 49 міліграм.
Стибій (Sb), інші назви антимон, сурма - хімічний елемент, напівметал, який застосовують у металургійній, ґумовій, фармацевтичній промисловості, піротехниці т. ін.
Сompulenta.ru
Коментарі