вівторок, 30 вересня 2008 10:44

Фенікс зафіксував над Марсом снігопад

Учені NASA заявили про те, що марсіанський зонд Фенікс зафіксував над Червоною планетою снігопад.

За словами провідного спеціаліста метеорологічної станції Фенікса з Університету Йорка (Торонто) Джима Уайтвея, на Марсі зараз наступає зима, тому температура на поверхні Червоної планети з кожним днем стає усе нижчою, а сонце з"являється все на коротший час.

"За допомогою Фенікса ми побачили на обрії хмари, а потім пішов сніг", - заявив Уайтвей, додавши при цьому, що тепер ученим важливо довідатися, чи долітає сніг до поверхні Марса.

Але як заявив керівник проекту Фенікс Баррі Голдштейн, Фенікс навряд чи зможе пережити майбутню марсіанську зиму. "Гіпотетично це можливо. Втративши всю енергію, з появою сонця після закінчення зими, батареї Фенікса можуть зарядитися й він знову повернеться до роботи. Але, я думаю, що ніхто з нашої команди інженерів у це не вірить", - сказав Голдштейн.

За його словами, через низьку температуру Фенікс може серйозно постраждати. І в першу чергу вийдуть з ладу сонячні батареї й електроніка марсоходу.

Нагадаємо, що космічний апарат Фенікс здійснив посадку на Червоній планеті 25 травня 2008 року. На даний момент марсохід продовжує вивчати район північного полюса Червоної планети з метою з"ясувати, чи існували там колись умови, сприятливі для життя мікроорганізмів, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Фенікс зафіксував над Марсом снігопад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі