вівторок, 10 квітня 2007 14:29

Дощ не впливає на якість CDMA-зв"язку

Автор: фото: Сергій ПОЛІЩУК
  Менеджер CDMA-центру ”Фієста” Валентин Грицай показує телефон ”Нокія 3586” із висувною антеною. Вона забезпечує якісний CDMA-зв’язок за 10–15 кілометрів від базової станції
Менеджер CDMA-центру ”Фієста” Валентин Грицай показує телефон ”Нокія 3586” із висувною антеною. Вона забезпечує якісний CDMA-зв’язок за 10–15 кілометрів від базової станції

27-річному Василю та 24-річній Наталії Шиманським на весілля батьки подарували будинок під Києвом. Там немає можливості поставити стаціонарний телефон. Подружжя користувалося мобільними.

— Ми зробили свої номери "улюбленими", — розповідає Василь. — Тому платили за розмови небагато. Потім у нас народилася донька Христинка. Відтоді мої дівчата вдома, а я працюю в Києві. Почав дзвонити частіше, на мобільний зв"язок ішло чимало грошей.

Колеги порадили підключитися до CDMA-оператора з прямим київським номером. На нього можна дзвонити з робочого телефону.

— Я так і зробив, — веде далі Василь. — Потратив 600 гривень — плата за підключення та CDMA-телефон — звичайні мобільники не підходять. Однак майже всі гроші оператор перерахував на мій рахунок. Тепер дружина "маякує" мені на мобільний. А я набираю наш CDMA-номер із роботи. Дзвонити з того телефону — обійдеться дорожче, ніж зі звичайного мобільного. Вихідний дзвінок залежно від пакету може коштувати від 5 до 25 копійок за хвилину. Але якщо є можливість передзвонювати на CDMA — виходить вигідно. Якість зв"язку дуже хороша: я чую дружину так, наче вона за стіною.

Формат CDMA — це мобільний телефон із міським номером. Він працюватиме і в іншому місті, де є станція оператора. Але усюди залишатиметься міським — київським або вінницьким телефоном. Такий формат зв"язку має і ще кілька переваг, каже інженер із радіоелектроніки 33-річний Тарас Гмиря, який працює у столичній фірмі "L7 Комп"ютерс" біля Караваєвих Дач.

Чую дружину так, наче вона за стіною

— Там інша система зв"язку, ніж у GSM. Тому в CDMA мережа ніколи не буває перевантажена, — запевняє Гмиря. — Якщо ви їдете в автомобілі, то сигнал не пропадатиме — він "м"яко" переходить від однієї базової станції до іншої. У цьому форматі не буває відлуння в трубці. Дощ чи сніг теж не впливають на якість сигналу.

Ще одна перевага CDMA — швидкий Інтернет. Якщо у форматі GSM мелодія завантажується хвилину, то у CDMA — 15–20 сек.

В Україні працюють  кілька операторів CDMA-зв"язку: "Інтертелеком" (має найбільше покриття, охоплює всю країну, крім Львова та деяких східних областей), "Велтон" (Дніпропетровськ, Запоріжжя, Київ, Одеса, Харків), "CDMA-Україна" (Київ, Чернігів, Львів, Житомир, Вінниця, Черкаси, Полтава, Миколаїв, Херсон). Недавно з"явився новий оператор "PEOPLEnet", який має станції в Києві, Харкові, Одесі та Дніпропетровську. — Із вересня компанія планує увести нову послугу — відеозв"язок. Можна буде говорити й бачити співрозмовника. Для цього обоє абонентів мають поставити термінал із монітором і камерою, яка передаватиме зображення. Завдяки високій швидкості передачі даних не буде жодних затримок зображення. Пристрій має вигляд стаціонарного телефону, — пояснює 24-річна Марія Мамчур із компанії "PEOPLEnet". Він використовує найновішу технологію зв"язку — 3G. Тому швидкість Інтернету разів у 15 вища, ніж у інших операторів CDMA.

Телефонів, які працюють у режимі CDMA, менше, ніж у GSM. У столичних магазинах — близько 15 моделей.

— Вони схожі на звичайні мобілки, — розказує 21-річний Валентин Грицай, менеджер київського CDMA-центру "Фієста". — І параметри в них ті самі: поліфонія, блютуз, пам"ять, камера або МР3-плеєр. Хіба що мають вбудований модем для Інтернету. Коштують майже так само, як і GSM-телефони. Наприклад, "Нокія 3586" — 479 гривень, а "Нокії" 6225 та 6585 — 799 і 741 гривню відповідно.

Деякі моделі мають висувну антену. Із нею зв"язок стає кращим — рівень сигналу піднімається з однієї рисочки на екрані до трьох. Та навіть при слабкому сигналі шуму в трубці немає — тільки звук стає тихіший. А з витягнутою антеною — гучнішає.

— Я перевірив якість зв"язку по дорозі з Києва до Чернігова, — розповідає Грицай. — На трасі не було такої ділянки, де CDMA-телефон був би "поза зоною досяжності". У Чернігові в мене залишався прямий київський номер. Із Києва мені телефонували за міськими тарифами.




Номер коштує одну гривню

У CDMA-центрі "Фієста", що біля столичного метро Либідська, можна підключитися до оператора "Інтертелеком" за акційною ціною.

— Пакет "Легкий вибір" коштує одну гривню, — пояснює менеджер центру Валентин Грицай. — За стільки ж продамо телефон "Нокія 1255" або "Моторола V200". Треба сплатити 50 гривень авансу за користування зв"язком. І ще 400 гривень, які потраплять на ваш рахунок.

При собі треба мати паспорт та ідентифікаційний код.

У телефоні стоятимуть дві картки

Скоро в Україні має з"явитися дворежимний телефон "ZTE Н500". Він може працювати у CDMA і у GSM форматах. У апарат можна буде вставити картки обох зразків. При вхідному дзвінку він автоматично переключатиметься на потрібний стандарт. Власник телефону може через меню вибрати стандарт зв"язку. Новинка з"явиться протягом місяця-двох. Коштуватиме близько 1200 грн.

Зараз ви читаєте новину «Дощ не впливає на якість CDMA-зв"язку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі