вівторок, 13 травня 2008 16:35

Чому волосся сивіє

Чому волосся сивіє
Вважається, що сиве волосся - це кара тільки для жінок. Адже посивілий чоловік викликає тільки відчуття захоплення у більшої частини прекрасної статі. Проте лікарі-трихологи попереджають, що сивина, що з"явилася до 30 років, - це симптом. Таким людям варто уважно віднестися до свого здоров"я.

Сивина - не що інше, як результат ослаблення роботи дермального сосочка волосся. Власне, тієї матриці, або "фабрики", яка виробляє і поставляє волоссю всі життєво необхідні речовини. Знижується синтез білків, надходження амінокислот і живильних речовин. Тому страждають клітини-меланоцити, які виробляють пігмент. Колір волосся зникає. Волосся набуває сріблястого кольору.

Існує дві основні причини, здатні загальмувати нормальну роботу волосяних фолікулів. Перша - вікові зміни в 40-60 років. Друга - гострі або хронічні стреси. І у тому, і в іншому випадку появі сивини передує зниження постачань крові і кисню, які живлять шкіру голови.

Рання сивина - ще і часта ознака важких хронічних захворювань органів травлення, серцево-судинної системи, тобто хронічного стресу, який накопичується поступово. У свою чергу, гострі стресові ситуації приводять до різкого спазмування судин головного мозку і дрібних судин, що живлять кожне волосся. Як результат, частина волосся випадає, а частина - втрачає пігмент і сивіє. У людей, що пережили гострий стрес, посивіння відбувається не рівномірно, а як би вогнищами.

Передчасно посивіти можна і від дієти, коли в організмі порушуються білкові функції. Особливо часто таке трапляється з жінками і дівчатами у віці 17-25 років. Тому, навіть зважившись на жорстку "безбілкову" дієту, жінка повинна обов"язково включити в свій раціон продукти, що містять велику кількість вітаміну групи В.

Проте, за статистикою близько 30% випадків утворення ранньої сивини - відворотні. Це стосується перш за все наслідків пережитого стресу. Наприклад, у жінок при народженні дитини, або коли в житті людини чорна смуга змінилася білою.

Але, звичайно ж, краще попередити раннє посивіння волосся. Нормально харчуватися, вести більш-менш спокійний спосіб життя, взимку ходити в теплій шапці (це не дозволить порушитися мікроциркуляції шкіри голови), а також підбирати шампуні, засоби для догляду і укладання волосся, слідуючи не рекламі, а порадам фахівця.

Звичайно, якщо мова йде про генетичний чинник - мама теж посивіла в 25 років, - то всі перераховані засоби можуть виявитися безсилими. Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Чому волосся сивіє». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі