"Факти" вирішили перевірити в лабораторії хімічний склад полуниці, але спочатку проаналізували те, що природа сховала за яскравим кольором, хрусткими кісточками і чудовою формою. Отже полуниця на 15% складається з цукру, ягода містить органічні кислоти: яблучну, лимонну, саліцилову та хінну. Вона має фосфорні та вапнякові солі, залізо, пектинні і дубильні речовини. Ягода багата на вітамін С, каротин та ефірну олію.
Полуниця збуджує апетит, регулює травлення і добре тамує спрагу. Свіжі ягоди виводять каміння з нирок, у великих кількостях - це профілактика склерозу судин, гіпертонії та шкірних захворювань.
Фрукти – ранні, попередження – запізні. Полуниця та черешня на київських ринках – цілком безпечні. Вміст нітратів у ранніх ягодах у десять разів нижчий за норму.
Валентина Карабиневич, лаборант-радіолог лабораторії ветсанекспертизи N11: "Ось у нас і показало 3,5 результат, а норма, яка у нас проходить - 60, іде у нас ягоди. Її можна дітям їсти, всі, хто бажає, вона дуже добра і по органолептиці, і по нітратам вона показує, що дуже добра дітям".
На цьому ринку нітратів у полуниці чи черешні не виявляли. Хоча стверджують, ще два тижні тому перевіряли всі точки їх продажу. Нині експертизу проводять вибірково. Втім, ягід з нітратами не виявили. Уся полуниця та черешня на ринках – українська. Найбільше її з півдня – з Херсона та Мелітополя. Найчистішу привозять з центру – Черкас та Київщини.
Якщо на ринку ягоди щодня перевіряють у спеціальних лабораторіях і кожен продавець може показати висновок про їхню якість, то тут, за кілька метрів, у місцях стихійної торгівлі, про вміст нітратів у полуниці можна судити лише зі слів продавця. Полуниця і зі стихійного ринку виявилася чистою. Але гарантії, що наступного разу втрапите на таку ж – ніхто не дає, попереджають експерти. Вони радять ходити по фрукти на організовані ринки і просити продавця показати висновки експертизи.
Руслан Буковський, продавець фруктів: "Черешня мелітопольська, клубніка – Черкаси, нормально, все перевірено, кожен день перевіряють товар, щоночі свіжий отримуємо".
Те, що товар хороший, у більшості випадків покупець може побачити сам, кажуть фахівці. На ранніх ягодах заощаджувати не варто – купувати пом"яті чи підгнилі не можна. Їх санепідеміологи вилучають з продажу. Зате здоровий вигляд великої відбірної полуниці свідчить не про вміст у ній нітратів, а про хороший сорт і правильний догляд.
Валентина Карабиневич, лаборант-радіолог лабораторії ветсанекспертизи N11: "Щоб зовні була схожа на ягоду, була сухою, у неї не було зверху ніяких домішок примішано, щоб була визрівшою, щоб ножка держалася, щоб було видно, що гнильний процес по ній не проходить".
А на моркву та буряк експерти нарікають. Нітрати у них ледь-ледь не дотягують до допустимої норми. А ще на лісові ягоди, які вже почали продавати у столиці. Адже їхня якість залежить не лише від місця, де їх збирали, а й від дощів, що їх поливали, повідомляє ICTV.
Коментарі