вівторок, 07 грудня 2010 11:04

Через сім років "Титанік" зникне остаточно

Через сім років "Титанік" зникне остаточно

У найближчий час знаменитий "Титанік" знову буде знищений, але цього разу остаточно, попередили іспанські учені.

Вони відкрили раніше невідомий різновид мікроорганізмів, які живуть в іржі, що покриває уламки гігантського корабля, і практично "доїдають" метал, що залишився.

"Ще в 1995 році я передбачала, що останки "Титаніка" будуть доступні для досліджень ще років тридцять п'ять. Визнаю, я жорстоко помилялася: уламки пролежать на дні максимум до 2015 - 2017 року. Потім на їхньому місці залишиться лише гігантська іржава пляма", - розповіла Генрієтта Манн, котра представляє університет Севільї.

Винні в прискореному знищенні "Титаніка" бактерії Halomonas titanicae. Ці мікроби були виявлені в зразках відкладень оксидів заліза (іржа), які зібрали фахівці з канадського університету Далхаузі в Галіфаксі. За допомогою технології аналізу ДНК іспанські фахівці зуміли довести, що мають справу з абсолютно новою бактерією, яка проявляє крайню агресивність, поїдаючи металеві конструкції на дні Атлантики. Життєдіяльність колоній таких мікробів призведе до неминучого знищення останків "Титаніка" в найближчий час.

З моменту виявлення місця затоплення найзнаменитішого лайнера в історії в 1985 р. учені відзначали щорічне прискорення розкладання металевих конструкцій. Виявити причину вдалося, але зупинити процес повторної загибелі "Титаніка" ніяк не можна, визнають експерти. Всього ж у відкладеннях іржі, що нагадують печерні нарости - сталактити, - було виявлено 27 різних бактерій, які беруть найактивнішу участь в знищенні останків корабля.

Знову відкриті агресивні мікроби здатні послужити людям. Так, їх можна використовувати для прискореного знищення останків кораблів і нафтових платформ, котрі заважають судноплавству.

Найбільший океанічний лайнер свого часу "Титанік" вважався інженерним дивом. Він зазнав аварії, коли виконував свій перший міжконтинентальнй рейс. Корабель зіткнувся з айсбергом 14 квітня 1912 р. і затонув приблизно за 530 км. від Ньюфаундленду (Канада).

В результаті катастрофи загинули 1503 людини. Ця корабельна аварія займає друге місце серед наймасштабніших морських трагедій, що трапились в мирний час.

У вересні 1985 р. експедиція під керівництвом директора Інституту океанології міста Вудс-Холл (штат Массачусетс) доктора Роберта Балларда виявила місце залягання "Титаніка" на дні Атлантичного океану на глибині 3750 метрів.

Утро.ру

Зараз ви читаєте новину «Через сім років "Титанік" зникне остаточно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі