четвер, 04 жовтня 2018 09:30

Чайовими виходить ще одна зарплата: як воно працювати офіціантом

Щоб потрапити у сферу ресторанного бізнесу й влаштуватися на роботу офіціантом, достатньо мотивації та бажання вчитися. Це ідеальна можливість для молоді, що шукає варіанти першого заробітку або не має досвіду чи спеціалізованої освіти. Але мало кому відомо, що офіціанти в Україні можуть заробляти і $1000 на місяць у престижних закладах, а знання іноземних мов, основ психології та гарна фізична форма – далеко не повний перелік умінь та якостей, які стануть в пригоді у цій професії.

Редакція Gazeta.ua разом с платформою OLX Робота дізналися, як тимчасовий підробіток офіціантом перетворити на цікаву та високооплачувану роботу, як влаштуватись у престижний заклад та які навички високо цінують власники ресторанів та кафе.

 
Попит на працівників ресторанної сфери в Україні щороку зростає - розвивається культура відвідування закладів громадського харчування, відкриваються нові ресторани, кафе, бари та кав'ярні. Власники закладів знаходяться у постійному пошуку працівників. Лише на платформі OLX роботодавці розмістили за перше півріччя 2018 року 2715 вакансій офіціанта, що на 43% більше, ніж у минулому році за зимово-літній період. Роботодавці зацікавлені у підборі кваліфікованих кадрів і особливу увагу звертають на офіціантів. Саме вони впливають на успішність та прибутковість закладу, адже більш за всіх взаємодіють з гостем.

"На теперішньому місці роботи вже 2,5 роки. Прийшла офіціанткою, а за півтора року керівництво запропонувало посаду адміністратора"

23-річна Христина Саєвич, у минулому офіціантка, а зараз адміністратор ресторану італійської кухні у Львові, почала працювати з 16 років: "На першу роботу влаштувала мама мого хлопця. Вона працювала помічником кухаря в ресторані з українською кухнею. Потім перейшла працювати в інший заклад". За словами Христини, сім років тому в різних закусочних та барах можна було знайти роботу хоч завтра. "Можна було ще особисто приходити до кожного закладу, питати в адміністратора чи треба працівники", - говорить Христина.

У кав'ярні Kaffen House у Тернопільській області, наприклад, прийняття на роботу відбувається у два етапи: співбесіда та стажування. "Запитую про мотивацію, для чого їм ця робота, на який час. Після співбесіди - двотижневе оплачуване стажування. Був у нас кандидат, який після успішної співбесіди приступив до роботи. Але у перший же день наробив збитків більше, ніж прибутку для кав'ярні. Потім проговорився, що робота йому потрібна була на місяць-два. Хотів назбирати грошей на лижі в Буковель", - коментує 25-річний власник кав'ярні Олег Палюх.

 

"На своїй першій роботі заробляла 3 тисячі гривень плюс чайові. Мала більше, ніж мій хлопець на автомийці. Деколи чайовими виходила ще одна зарплата" - коментує Христина. Щоб заробляти більше дівчина прагнула потрапити до ресторану готелю у центрі міста, тому що там, за її словами, дають більші чайові. Христина почала відвідувати курси англійської, записалася до косметолога й почала ходити в тренажерний зал.

"В результаті змогла влаштуватися в ресторан при готелі. Заробляла понад 10 тисяч гривень. На той час у Львові зарплата 7 тисяч вважалась непоганою"

За даними платформи OLX Робота, середня зарплата офіціанта без чайових в Україні у 2018 році становила 4 865 грн. В Київській та Одеській областях роботодавці пропонували найвищі ставки - від 7000 до 8000 грн, трохи менше в Закарпатській, Харківській і Чернівецькій - 6000 грн.

"Зарплата складається з фіксованої ставки, чайових та відсотку від продажу. Робота не є важкою, умови комфортні", - продовжує Олег Палюх. За його словами, проблема кадрів у ресторанному бізнесі полягає в тому, що люди не хочуть працювати, хоч оплата праці в цій галузі гідна.

Як і у будь-якій іншій сфері успіх та кар'єрне зростання залежить від умінь та інвестицій, які робітники вкладають у свій розвиток. Дівчина розповідає, що на початку вчила вірші, аби краще запам'ятовувати позиції з меню та інгредієнти. Зараз, за її словами, у Львові теж багато вакансій, але беруть не лише за гарні очі та за кількамісячний досвід.

"Треба знати іноземну мову, вміти розмовляти літературною українською, мати добру пам'ять та концентрацію уваги"

"Також вітається досвід роботи у закладах із незвичною концепцією. Як прийшла на співбесіду на теперішнє місце праці, зацікавились, що перед цим я працювала в ресторані у темряві. Мала там спеціальні окуляри, щоб бачити. А відвідувачі не бачили ні куди йти, ні що їдять. Мала їх проводити і всіляко допомагати, бути ще й психологом".

"Основні якості потенційних працівників, на які звертаю увагу – це бажання вчитись та працювати, а також охайність. У нашій справі — це головне. Ніколи не зважаю, чи є у людини спеціальна освіта. Важливіше — досвід. Ще звертаю увагу на вміння спілкуватися з людьми, привітність, ввічливість. Від цього напряму залежить прибуток закладу", - додає Олег Палюх.

"Робота стимулює мене розвиватися, бо спілкуюсь із величезною кількістю людей"

"Зарплата на новій посаді адміністратора виросла вдвічі. На сьогодні маю 13 тисяч ставки і вільний графік. До моїх обов'язків входить: реагування на скарги клієнтів, організація бенкетів, відповідаю за порядок у залі, справність усіх приладів і дотримання концепції, керую роботою офіціантів. Ходжу тепер на різні тренінги з юридичної грамотності, вчу італійську", - зазначає Христина Саєвич.

Отже, працюючи офіціантом можна не тільки добре заробляти, а й постійно вивчати щось нове. І секрет успіху в цій професії - постійне самовдосконалення.

Зараз ви читаєте новину «Чайовими виходить ще одна зарплата: як воно працювати офіціантом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі