пʼятниця, 25 березня 2011 11:46

Брак "гормону щастя" перетворює чоловіків на геїв

Брак "гормону щастя" перетворює чоловіків на геїв

Чоловіча гомосексуальність має під собою цілком певні фізіологічні основи, вважають китайські вчені, робота яких опублікована журналом Nature. Брак "гормону щастя" серотоніну або систем, котрі сприймають його, здатний зробити бісексуала з будь-якого брутального самця, стверджують фахівці з КНР.

Ян Лю і його колеги з університетів Пекіну зуміли зв'язати гомосексуалізм з активністю серотонінових нейронів, чутливих до "гормону щастя".

Цей нейромедіатор, що передає імпульси від одного нейрону до іншого, у деяких випадках відіграє і роль гормону, забезпечуючи і у мишей, і у чоловіків стан ерекції, еякуляцію, та й оргазм. Його брак крім поганого настрою і зниженого тонусу здатний дещо змінити орієнтацію.

Оскільки серотонін утворюється в організмі ссавців тільки з амінокислоти триптофану, то виключення останнього з їжі достатньо, аби зацікавити самця в самцях. Той же самий ефект легко відтворити, підсипавши в їжу хлорофенілаланін.

Миші, над якими ставили такі досліди, втрачали здатність адекватно оцінювати, хто перед ними - самець чи самка. Той же самий ефект досягається і при пошкодженні ферменту, який відповідає за синтез серотоніну в організмі, тільки в даному випадку гомосексуалізм оборотний: вже через 35 хвилин після введення молекули - попередника серотоніну самці знову виявляли інтерес тільки до самок.

Але наскільки сміливо можна екстраполювати отримані дані на людину - питання спірне. Сучасна медицина володіє деякими напрацюваннями щодо зниження сексуально потягу, але от регулювати його не навчилася.

Поки лише відомо, що коли гомосексуалістам і бісексуалам вводили флуоксетин - речовина, що сповільнює розпад серотоніну - вони повідомляли про ослаблення сексуального бажання. Чи говорить це про брак серотоніну або про дефект систем, що сприймають його, - поки невідомо.

Зараз ви читаєте новину «Брак "гормону щастя" перетворює чоловіків на геїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі