середа, 21 травня 2008 14:38

Біологи створили штучну клітку

Група учених з університету Пенсільванії виготовила просту штучну клітку, яка може використовуватися для дослідження пристрою і функції клітинної мембрани і цитоплазми - двох основних компонентів живих клітин.

Як цитоплазму доктор Крістін Китінг і її колеги використовували розчин двох полімерів - поліетиленгліколя і декстрану. Учені поміщали розчин в клітинну мембрану, і, оскільки ці дві речовини не змішуються, одна з них оточувала іншу, подібно до яєчного білка, що оточує жовток.

Потім клітина поміщалася в концентрований розчин цукру. В ході процесу осмосу вода проникала через клітинну мембрану з щодо розбавленого розчину полімерів в більш концентрований цукровий розчин. В результаті об"єм полімерного розчину усередині мембрани зменшувався. При цьому клітка втрачала свою сферичну форму і утворювала нирку, яка заповнювалася сумішшю, багатою декстраном, а основна частина поліетиленгліколя концентрувалася в тілі клітки.

Поляризація клітки, на думку учених, є першим важливим кроком в розвитку складного багатоклітинного організму, в якому різні клітки виконують різні функції. В майбутньому доктор Китінг планує добитися послідовної поляризації штучних клітин. Дослідники хочуть з"ясувати, які процеси відбуватимуться в клітці, якщо додати в її цитоплазму ферменти, активність яких залежить від складу цитоплазми і клітинної мембрани, повідомляє Sciencedaily.

Зараз ви читаєте новину «Біологи створили штучну клітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі