Ексклюзиви
середа, 21 травня 2008 14:38

Біологи створили штучну клітку

Група учених з університету Пенсільванії виготовила просту штучну клітку, яка може використовуватися для дослідження пристрою і функції клітинної мембрани і цитоплазми - двох основних компонентів живих клітин.

Як цитоплазму доктор Крістін Китінг і її колеги використовували розчин двох полімерів - поліетиленгліколя і декстрану. Учені поміщали розчин в клітинну мембрану, і, оскільки ці дві речовини не змішуються, одна з них оточувала іншу, подібно до яєчного білка, що оточує жовток.

Потім клітина поміщалася в концентрований розчин цукру. В ході процесу осмосу вода проникала через клітинну мембрану з щодо розбавленого розчину полімерів в більш концентрований цукровий розчин. В результаті об"єм полімерного розчину усередині мембрани зменшувався. При цьому клітка втрачала свою сферичну форму і утворювала нирку, яка заповнювалася сумішшю, багатою декстраном, а основна частина поліетиленгліколя концентрувалася в тілі клітки.

Поляризація клітки, на думку учених, є першим важливим кроком в розвитку складного багатоклітинного організму, в якому різні клітки виконують різні функції. В майбутньому доктор Китінг планує добитися послідовної поляризації штучних клітин. Дослідники хочуть з"ясувати, які процеси відбуватимуться в клітці, якщо додати в її цитоплазму ферменти, активність яких залежить від складу цитоплазми і клітинної мембрани, повідомляє Sciencedaily.

Зараз ви читаєте новину «Біологи створили штучну клітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути