четвер, 20 березня 2008 09:17

Астрономи знайшли воду та органіку у протопланетних дисках

Колектив вчених виявив водяну паруу протопланетних дисках - газопилових утвореннях, що обертаються навколо зірки, повідомляє Space.com з посиланням на статтю, яка з"явиться 20 березня в журналі Astrophysіcal Journal Letters, автор - Колетт Салік (Colette Salyk) з Каліфорнійського технологічного інституту.

Використовуючи дані орбітального телескопа "Спітцер", що працює в інфрачервоному діапазоні, Салік і колеги зафіксували в спектрі випромінювання двох протопланетних дисків піки, що вказують на наявність у них водяної пари.

Газопилові диски обертаються навколо молодих зірок DR Tau і AS 205A, віддалених від нас відповідно на 457 світлових років і 391 світловий рік. Імовірно, рано чи пізно частки диска поступово почнуть зліплюватися, утворюючт планети. Група Салік виявила воду у внутрішній частині диску - саме там, де, швидше за все, формуються планети земного типу. Наскільки багато води в диску, оцінити важко: поки що астрономи зафіксували дуже невеликі кількості, однак і проаналізована була лише мала частина диску.

Інша група вчених, спеціально розробивши методику для визначення хімічного складу диску на підставі даних "Спиітцера", виявила в протопланетном диску зірки AA Тельця прості органічні молекули (HCN, C2H2, CO2), а також водяну пару. Стаття про це була опублікована 14 березня в журналі Scіence, автор - Джон Карр (John Carr).

Телескоп "Хаббл" дозволив ще одній групі вчених вперше виявити молекули метану в атмосфері екзопланети (планети, що перебуває поза Сонячною системою). Подробиці цього відкриття NASA розкриє на прес-конференції, що почнеться 19 березня. Відповідна стаття буде опублікована 20 березня в журналі Nature, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Астрономи знайшли воду та органіку у протопланетних дисках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі