середа, 15 жовтня 2008 20:44

Астрономи виявили найгарячішу із усіх відомих планет

Астрономи зробили ще одне дивне відкриття у Всесвіті, цього разу була виявлена найгарячіша із усіх відомих планет. Температура на її поверхні досягає 2 250 градусів, що дорівнює температурі деяких зірок.

Нова надгаряча планета, що одержала назву WASP-12b, по своїх габаритах в 1, 5 рази більша Юпітера (найбільша планета Сонячної Системи), розташована WASP-12b в 40 разів ближче до своєї зірки, ніж Земля до Сонця, тому планета дуже швидко обертається і її орбітальний період ледве перевищує земну добу.

"Точні виміри температури показали, що на WASP-12b зараз близько 2 250 градусів, що у два рази менше, ніж на поверхні Сонця, але майже так само, як на поверхні деяких інших зірок. Ця планета відразу стала не тільки найгарячішою, але й планетою, яка найшвидше обертається навколо своєї зірки", - говорить Лесли Хебб із Університету Сент Ендрюс у Великобританії.

Виявити унікальну планету фахівці змогли за допомогою великого ширококутного телескопу Superwasp (Super Wide Angle Search for Planets), що представляє собою фактично два телескопи, один з яких встановлений на Канарських островах, а другий у ПАР, повідомляє Освiтнiй портал

Зараз ви читаєте новину «Астрономи виявили найгарячішу із усіх відомих планет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі