пʼятниця, 26 грудня 2008 14:32

Японія представила нову космічну вантажівку

Японське космічне агентство (JAXA) представило публіці новий вантажний космічний корабель HTV (H2TranserVehicle), повідомляє ІТАР-ТАСС. На його створення у агентства пішло більше 760 мільйонів доларів.

Корабель має 10 метрів в довжину, 4 метри завширшки, а його вага складає більше 10 тонн. Вантажівку передбачається використовувати для доставки корисних вантажів на Міжнародну космічну станцію (МКС). Перші польоти нового апарату заплановані на 2009 рік.

В даний час технологію виробництва автоматичних вантажних кораблів має в своєму розпорядженні Європейське космічне агентство (ESA) і Роскосмос (NASA має намір використовувати для доставки вантажів приватні компанії, з якими воно уклало контракт на 3,5 мільярда доларів). У Росії це вантажівки серії "Прогрес", а в Європі - "Жюль Верн", перший політ якого відбувся в 2008 році.

Від своїх конкурентів японський апарат відрізняє простота конструкції: у HTV немає системи, що забезпечує зближення і стиковку. Передбачається, що апарат просто підходитиме достатньо близько до станції, після чого "маніпулятор" Canadarm-2, розташований на МКС, підтягатиме апарат до японського модуля "Кибо".

Зараз ви читаєте новину «Японія представила нову космічну вантажівку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі