субота, 29 березня 2008 13:48

Яке м"ясо найкорисніше для здоров"я

Яке м"ясо найкорисніше для здоров"я

Напевно, немає такого продукту, який би не викликав стільки суперечок, як м"ясо. Всі знають, які гарячі дискусії ведуться про шкоду і користь м"яса. Вже давно йде суперечка про те, чи потрібно людині є м"ясо або краще від нього відмовитися. Одні стверджують, що людині слід обов"язково їсти м"ясо, оскільки амінокислотний склад білків м"яса і білків нашого організму дуже схожий, до того ж людина навряд чи змогла б стати Людиною Розумним, якби не їла м"яса. Інші стверджують, що людині не слід їсти м"ясо, оскільки таким чином вона не тільки засмічує свій організм, але і укорочують собі життя.

Окрім наукових розбіжностей, є ще і національні, і релігійні розбіжності.

Наприклад, більшість населення Індії - вегетаріанці, м"ясо, риба і яйця для них - табу. А корова - взагалі священна тварина. А в мусульманських країнах - заборона на свинину, там їдять яловичину, баранину, птаха. А слов"янські народи ніколи не їли конину. Зате татари і башкири вважають, що конина - найсмачніша і найпоживніша.

А ось французи переконані, що гірше, ніж м"ясо бика, заколеного під час кориди, і бути не може. Проте бичків, кастрованих у віці декількох місяців, а потім відгодованих за спеціальною системою, цінують дуже високо. Що сказати, французи - гурмани.

Але все-таки, більшість народів їдять всі види м"яса, вважаючи його необхідним. Проте, м"ясу здорово зіпсували репутацію неповноцінні білки, які містяться в сполучних тканинах і зв"язках. З них виходить холодець. Людям, які страждають на хвороби нирок, печінки, серця про холодці і міцні бульйони краще забути. Проте тим, у кого часті кровотечі і погана згортуваність крові, холодці корисні. Як бачите, немає абсолютно шкідливих продуктів.

Але всім без виключення не піде на користь жирне м"ясо. Воно багате жирами, які важко засвоюються, ці надлишки відкладаються, спричиняючи розвиток атеросклерозу. Краще замінити жирне м"ясо пісним.

У свинині достатньо вітамінів групи В і цинку, який необхідний для того, щоб мати здорову шкіру, волосся і нігті, а також цинк незамінний для чоловіків у всіх віках. Цинк, що міститься в м"ясі, дуже добре засвоюється. Не багато є чоловіків, готових відмовитися від м"яса. Серед любителів м"яса саме чоловіка і переважають.

У м"ясних продуктах багато заліза, яке необхідне для утворення гемоглобіну і уникнення анемії. Залізо, яке міститься в баранині, дуже легко засвоюється, не даючи відходів. Залізо, що міститься в м"ясі, на 20% краще засвоюється, ніж залізо з рослинних продуктів.

Всі види м"яса містять вітаміни групи В, які сприяють зміцненню нервової системи і попередженню анемії.

Хорошої якості м"ясо засвоюється дуже добре. Свіжа яловичина - яскраво-червоного кольору, тверда і пружна, а свіжа телятина - ніжно рожевого кольору, волога, соковита і пружна.

Заморожене м"ясо не можна класти у воду, таким чином ви втрачаєте поживні речовини, краще покладіть його на нижню полицю холодильника.

М"ясо краще поєднувати з овочами. Таким чином ви сприяєте кращому засвоєнню корисних речовин з м"яса. Наприклад, щоб краще засвоювалося залізо з м"яса, додайте лимонний сік, лук і зелень. Таким чином ви також приберете зайву жирність м"яса.

Слідує також знати, що смажене м"ясо затримується в шлунку 4-5 годин, варене, - 3-4 години, а бульйон - 2-3 години. Тому перед сном краще м"ясо не їсти.

Навіть шкідливий продукт може бути корисним, якщо вживати його в міру, пригадаєте гомеопатію. У гомеопатії людей взагалі лікують малими дозами отрут. Також і корисний продукт може стати шкідливим, якщо переборщити. Тому головне - міра і хороша якість продукту, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Яке м"ясо найкорисніше для здоров"я ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі