понеділок, 11 серпня 2008 14:14

Як уникнути офісних захворювань

Відсоток "сидячих спеціальностей" з кожним роком збільшується, а число здорових людей зменшується. Як уникнути проблем?

Сухе око бухгалтера
Причини: коли ми уважно дивимося на монітор, то моргаємо в 3 рази рідше, ніж в звичайному стані. Відблиски і віддзеркалення в моніторі створюють додаткову напругу.

Прояви: паління, світлобоязнь, свербіння, почервоніння, швидка стомлюваність, відчуття "піску" в очах.

Профілактика: "2 рази на рік курс препаратів на основі чорниці - мікроелементи, що містяться в ній, допомагають підтримувати чіткість, яскравість, кольоровість зображення, - радить Марина Мінаєва, лікар вищої категорії офтальмолог ГНІЦ профілактичної медицини. - Єдиним протипоказанням до використання чорниці може бути схильність до запору".

Стан сітківки покращує вітамін А

Перерви між роботою на комп"ютері і профілактична серія моргань кожні 15 хвилин.

Окуляри з покриттям антивідблиску, якщо екран не рідкокристалічний.

Монітор повинен знаходитися трохи нижче рівня очей.

Лікоть комп"ютерника
Причини: працюючи за комп"ютером, людина спирається ліктьовою поверхнею на край столу. Через постійне тривале механічне роздратування виникає бурсит - запалення синовіальних сумок.

Прояви: лікоть припухає, "горить", червоніє, з"являються болі; може підвищитися температура; функція суглоба помірно обмежена, але збережена, що відрізняє бурсит від артриту.

Профілактика: усунення постійного травмування, зокрема носіння захисних пов"язок. "Стежте за тим, як розташовуються ваші руки під час роботи за комп"ютером, - радить лікар-ортопед, професор Борис Гусєв. - Не спирайтеся ліктьовою поверхнею на край столу. Кладіть руки повністю на стіл або тримаєте лікті на вазі".

Хвороба друкарок
Причини: через постійну роботу з комп"ютерною мишею і викликаної цим тривалої напруги порушується кровопостачання кисті, відбувається здавлення нерва і, врешті-решт, виникає запалення. Тендовагініт - запалення і опухання сухожиль руки. Можуть постраждати також променезап"ястковий і ліктьовий суглоби.

Прояви: оніміння або колення в кистях рук, болі в долоні, ліктьовому суглобі, неприємні, іноді хворобливі відчуття у великому пальці.

Профілактика: руки повинні бути зігнуті під прямим кутом, в такому положенні навантаження мінімальне.

Використовувати килимок для миші з м"яким валиком під зап"ястя.

Кожні 1,5-2 години робити невелику гімнастику: стискати-розтискати пальці, покрутити руками, кистями.

Напасть банкіра
Причини: не тільки банкіри, але і всі, хто довго не встають зі свого місця, отримують геморой, оскільки малорухливість, що спричиняє за собою застій крові в органах малого тазу, - одна з основних причин його появи.

Прояви: тяжкість, свербіння, паління, біль в задньому проході.

Профілактика: правильне харчування. (Більше клітковини. Жирні продукти - геть.)

Будь-які фізичні вправи (окрім підняття тяжкості). Корисна спецзарядка: стискуйте і розтискайте м"язи прямої кишки; два "підходи" в день по 20-30 разів.

Менше курити. Куріння розширює судини, що теж може провокувати геморой, повідомляє e-news.com.ua.

Зараз ви читаєте новину «Як уникнути офісних захворювань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі