середа, 22 жовтня 2008 15:30

Як швидкість поглинання їжі впливає на вагу

Люди, які швидко поглинають їжу, частіше страждають від надмірної ваги. До такого висновку прийшли японські учені за результатами дослідження за участю більше трьох тисяч осіб, повідомляє BritishMedicalJournal.

Хироясу Ісо (HiroyasuIso) і його колеги з Університета Осаки опитали чоловіків і жінок у віці 30-69 років про їх харчові звички. Одночасно в учасників визначали індекс маси тіла (ІМТ) - показник, який розраховується по співвідношенню ваги і квадрата зросту.

В ході опитування близько половини (45,6%) чоловіків і 36% жінок призналися, що їдять швидко. Також 51% чоловіків і 58,4% жінок повідомили, що поглинають їжу до появи відчуття насичення. Проаналізувавши дані, учені з"ясували, що швидке поглинання їжі збільшує ризик надмірної ваги майже в два рази. У людей, які їдять швидко і до повного насичення, ризик появи надмірної ваги потроюється, повідомили дослідники.

На думку фахівців, взаємозв"язок між швидкістю їди і масою тіла пояснюється дією сигнальних систем між мозком і шлунком. "Швидкі" їдці встигають об"їстися до того моменту, коли сигнали про насичення доходять від шлунку до центральної нервової системи.

За даними Всесвітньої організації охорони (ВОЗ) здоров"я, ожирінням страждають страждають близько 400 мільйонів жителів планети, зокрема 20 мільйонів дітей молодше п"яти років. Для профілактики надмірної ваги і ожиріння батьки повинні привчати свою дитину їсти повільно і в спокійній обстановці, з вимкненим телевізором, вважають учені.

Зараз ви читаєте новину «Як швидкість поглинання їжі впливає на вагу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі