понеділок, 21 липня 2008 14:58

Як не застудитися

Як не застудитися
Не секрет, що під час епідемії грипу і інших ГРВІ, зараження вірусом відбувається в основному в міському транспорті. Під час пік і здорові, які поспішають на роботу, і хворі стоять майже впритул один до одного. Обов"язково хто-небудь почне шмаркатися поряд з вами, а то і чхати, і кашляти на весь салон. Не дивно, якщо через декілька днів ви відчуєте, що грип добрався і до вас.

Деякі вважають, що уберегтися від інфекції практично неможливо. Але це не зовсім так. Ось декілька корисних рад, як зменшити ризик зараження в громадському транспорті і інших місцях, де скупчується багато людей.

Виходячи з будинку, змащуйте ніс зсередини оксоліновою маззю або маззю з віфероном, спеціальними протипростудними бальзамами або просто борним вазеліном. Зараження найчастіше відбувається через слизову оболонку носа, на якій осідають віруси, що знаходяться в повітрі. Покрита "мастилом", слизова оболонка носа стає майже несприйнятлива до вірусів, вони гинуть, не встигнувши проникнути далі по дихальних шляхах.

Прагніть уникати місць, де багато пилу - в ньому осідає більше всього вірусів.

Носіть з собою хустку, змочену ароматичним маслом лаванди, полину або ялиці, і періодично прикладайте її до носа, особливо якщо хтось поряд чхає або кашляє. Речовини, що містяться в цих маслах, вбивають мікроби.

Під час поїздки в транспорті тримаєте в роті шматочок кореня лепехи, гвоздику, просто скориночку апельсина або лимона - це також допоможе знищити вірусні частинки, що "залетіли" в носоглотку.

Прагніть не торкатися до носа, губ, очам під час поїздки в транспорті. Прийшовши додому, відразу ж ретельно вимийте руки з милом, прополощіть рот настоянкою календули, прополісу або хлорофілліпта. Мікроби, що викликають простуду, часто потрапляють на слизову оболонку носа, очей або рота з рук, що до того торкалися до поручнів, ручок, дверей, на які потрапили найдрібніші краплі слини або мокроти хворої людини.

На роботі прагніть довго не розмовляти із застудженими людьми (серед наших співвітчизників є категорія "роботяг", які, демонструючи свою працьовитість, приходять на роботу абсолютно хворими і заражають всіх інших). Не бійтеся образити людини і не ризикуйте своїм здоров"ям, краще доброзичливо або в жартівливій формі поясніть йому, що краще б він або вона лікувалися удома.

Увечері з"їдайте часточку часнику або салат зі свіжим луком. Це допоможе вам підсилити імунітет і розправитися з мікробами, які все ж таки проникли у ваш організм.

Як бачите, всі ці поради достатньо прості.

Звичайно, їх дотримання вимагає деякої уваги і передбачливості, але все таки захворіти грипом набагато неприємніше, ніж, виходячи з дому, поклопотатися про те, щоб в сумочці або портфелі були необхідні речі для дотримання "техніки безпеки". Щоб не забути змастити ніс, можна, наприклад, покласти тюбик з бальзамом або оксолінової маззю на видне місце в передпокою. До речі, корисно змащувати ніс і дітям, що відправляються в школу або в дитячий сад.

Якщо ж є всі підстави припускати, що ви все-таки підчепили інфекцію, то, прийшовши додому, прийміть запобіжні засоби - випийте пігулку аспірину і 2 пігулки рімантадіна (уважно прочитайте протипоказання або порадьтеся з лікарем). Також хорошим засобом профілактики і лікування грипу є інтерферон у вигляді крапель в ніс.

Перед сном приготуйте собі тепле молоко з медом або просто з"їжте ложку натурального меду, не запиваючи нічим. Найчастіше це допомагає на ранок прокинутися здоровим і не згадувати про простуду і грип, а якщо вже трапилося захворіти, перенести інфекцію якомога легше, повідомляє МЕД ПОРТАЛ.

Зараз ви читаєте новину «Як не застудитися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі