середа, 15 червня 2011 09:17

Airbus розробляє прозорий літак, у якому можна грати в гольф
6

Фото: Фото: Reuters

Компанія Airbus представила проект унікального пасажирського літака, що планують запустити у повітря через 40 років.

Фюзеляж можна буде зробити за командою екіпажу прозорим. Літак сам виправлятиме несправності та попереджатиме пасажирів про повітряні ями і турбулентність.

Удень навколо пасажирів розкривається панорама неба на висоті декілька тисяч метрів. А вночі над головою сяє яскраве зоряне небо, яке неможливо побачити з землі.

За словами представників компанії, корпус повітряного судна буде вкритий спеціальним керамічним матеріалом, який члени екіпажу зможуть перевести в "режим прозорості", натиснувши одну-єдину кнопку. Технологія дозволить робити літаки без вікон.

У цьому літаку немає бізнес-класу і "бюджетних" місць у звичному розумінні. Спереду розташована "зона релаксації" з голографічними дисплеями для ігор і інших розваг. Причому, за задумом розробників, живляться ці пристрої від тепла, що виділяється людським тілом. Мабуть, мається на увазі система рекуперації теплової енергії для підзарядки батарей. Ззаду розміщуються робочі кабінети. У літаку буде працювати повнофункціональний бар.

У "інтерактивній зоні" пасажири зможуть приміряти на себе одяг у віртуальному магазині або пограти в гольф з голограмами. Комунікації дозволять вільно спілкуватися з друзями по всьому світу, або навіть "читати казки на ніч дитині".

Сенсори, розташовані по всій поверхні літака, дозволять літаку "відчувати" будь-яку найдрібнішу тріщинку або "втомлений" фрагмент фюзеляжу, який сам себе вилікує за допомогою розбризкування наноклею. Нанотехнології також дозволять проводити автоматичне чищення сидінь і кабіни після кожного польоту без необхідності залучення персоналу та використання типових спреїв, що забруднюють навколишнє середовище.

Все ті ж суперпотужні датчики дозволять Airbus майбутнього заздалегідь відчувати наближення зон турбулентності або повітряних ям, щоб уникнути їх, або ж зробити політ навіть у цих умовах максимально комфортним для пасажирів. Такий літак зможе перевозити до 300 пасажирів.

Зараз ви читаєте новину «Airbus розробляє прозорий літак, у якому можна грати в гольф». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі