середа, 30 липня 2008 08:54

400 мільйонів років тому світовий океан різко охолонув

Близько 400 мільйонів років тому світовий океан на нашій планеті різко охолонув, і його температурні показники практично порівнялися з сьогоднішніми. Цей процес призвів до буму біологічної різноманітності на Землі. До таких висновків в новому дослідженні прийшли канадські учені з Університету Вікторії в Британській Колумбії.

Учені упевнені, що зниження температури океану, що мало місце в Ордвікський період, створило значно комфортніші умови для переважної більшості представників флори і фауни.

"Це може звучати для нас як попередження відносно того, що трапиться з морським життям на планеті у разі екстремального зростання температур. Життя, звичайно, залишиться, але воно буде не таким різноманітним", - говорить канадський палеонтолог Кріс Барнс.

За підрахунками дослідників, на початку Ордвікського періоду (близько 490 мільйонів років назад) на нашій планеті середня температура світового океану складала 42 градуси за Цельсієм. Проте вже через 47 мільйонів років середня температура впала до 23 градусів. "Як тільки океан охолодився до сучасних відміток, життя в ньому вибухнуло. На початку Ордвікського періоду в морі налічувалося не більше 350-400 різних представників біорізноманітності, проте швидко це число виросло до 1700", - говорить Барнс.

Учені стверджують, що основний бум еволюції відбувся всього за 5-10 мільйонів років, а решта часу зміни відбувалися досить поволі.

Щоб прийти до таких висновків канадські фахівці використовували нову техніку аналізу. Традиційно для досліджень подібного роду використовуються ізотопи кисню, які через свою різну атомну масу формувалися в різний час і в різних умовах. Канадські фахівці в співпраці з австралійськими колегами застосували нову і точнішу методику вимірів. Палеонтологи проаналізували ізотопи кисню у фрагментах зубів стародавнього тваринного конодонта, що є одним з предків сучасних угрів, що окам"яніли.

Сліди конодонтов були неодноразово знайдені на території сучасних Канади, Австралії і Північної Америки. Розмір конодонтов рідко перевищував 8-10 сантиметрів, а мешкали ці тварини на мілководді. За словами учених, анатомія конодонтов була такою, що зуби були єдиним твердим місцем їх організму.

З урахуванням того, що зуби складалися переважно з фосфату кальцію, вони були майже несприйнятливі до температурних коливань. Це робить їх придатнішими для аналізу, ніж останки стародавніх раковин, що складаються з карбонату кальцію, який з часом міняє свою структуру, що використалися до цих пір.

На підставі аналізу різних ізотопів молекул кисню учені прийшли до висновку про різке падіння температури океану в період з 488 до 444 мільйонів років тому, повідомляє Cybersecurity.ru.

Зараз ви читаєте новину «400 мільйонів років тому світовий океан різко охолонув». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі