середа, 07 травня 2008 10:18

Павуки використовують жорсткий ультрафіолет у шлюбних іграх

Китайські вчені довели здатність самок фінтелли (Phіntella vіttata) - китайського павука із сімейства павуків-скакунів - уловлювати жорсткі ультрафіолетові промені (промені класу В у західній класифікації). Причому використовується він, як з"ясувалося, для шлюбних ігор. Відповідна робота опублікована в останньому номері Current Bіology.

Не тільки безхребетні, але навіть і хребетні здатні відбивати ультрафіолетові хвилі, яких досить у сонячному світлі. Але якщо ефект ультрафіолету на організм раніше сприймався як винятково неспецифічний - утворення пігментів, каталіз хімічних реакцій шкіри, то тепер вчені довели його інформаційну роль.

Самців і самок в експерименті розділили світлофільтром, що не пропускає тільки хвилі UVB - і при цьому паучихи практично повністю втратили інтерес до потенційних партнерів. Крім того, як показали наступні дослідження, серед багатьох самців самки вибирали саме тих, чий панцир відбивав більше UVB.

Вчені поки що не можуть пояснити, як павуки вловлюють UVB - адже діапазон чутливості очей цих павуків, судячи з попередніх експериментів, обмежується "м"яким ультрафіолетом" - UVA. Також вчені поки що обмежилися поміченим ефектом, не ускладнюючи роботу за допомогою різних видів поляризації, сприймати яку членистоногі теж здатні, сообщает Освiтнiй портал.

Зараз ви читаєте новину « Павуки використовують жорсткий ультрафіолет у шлюбних іграх». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі