вівторок, 17 вересня 2013 00:00

Жінка розбилася на очах у сусідів

Автор: ФОТО: Тетяна ЗАРОВНА
  Сходи в будинку №14 у кварталі Зелений міста Макіївка Донецької області. Цілком вигоріли дві квартири на сьомому поверсі, частково — два помешкання вгорі
Сходи в будинку №14 у кварталі Зелений міста Макіївка Донецької області. Цілком вигоріли дві квартири на сьомому поверсі, частково — два помешкання вгорі

14 вересня у місті Макіївка на Донеччині на сьомому поверсі панельної 9-поверхівки загорілася квартира. Загинули троє. 26-річний Олександр Іванов учадів біля сміттєпроводу, сусід Валерій Бобров, 64 роки, — у квартирі, його дружина 37-річна Вероніка Ямпольська з братом Олексієм, 43 роки, вистрибнули з вікна. Жінка померла, чоловіка забрали до лікарні.

— Мама Саши Иванова уехала на лечение в Винницу. Ей только сегодня позвонили. У нее, бедненькой, муж лет 12 назад на шахте погиб, — у неділю біля п'ятого під'їзду зібралися мешканці будинку. Обговорюють, де взяти шість табуретів для трьох трун. Похорон призначили на 16 вересня.

На землі під вигорілою квартирою — дві вм'ятини і попіл. Сюди впали Олексій із Веронікою. На Ямпольській горіли халат і волосся.

— Она кричала: "Спасите!" — а под подъездом стояли человек 50. Почему не натянули ковер? — звертається до людей 60-річна Любов Майкова. — Вероничка грузная, поломалась бы, но была бы жива. Она же помощи у всех просила.

Загорілася двокімнатка Іванових, вогонь перекинувся на трикімнатку сусідів Ямпольських.

— У нас уся квартира залита, — з під'їзду виходить 60-річна Тамара, живе на п'ятому поверсі під Ямпольськими. — Лешка кричал: "У меня ноги горят!" — а потом прыгнул. И Вероника следом. Хотя ей все орали: "Не вздумай".

— Пожарные приехали поздно, даже не через полчаса, — додає Олена з восьмого поверху.

— Что за спасатели, если у них ни брезента, ни лестниц? — розказує 64-річний Валентин із дев'ятого поверху. — Я жінці кажу: "На кухні нічого не горить, що за запах?". Відчиняю двері, а на мене з під'їзду — чорний дим. Ми все позакривали, чекали, доки погасять. Із Валєркою ми як брати, навіть зовні схожі. У нього серце, інфаркт недавно переніс, і Вероніка теж після інфаркту. Разом квартири в цьому будинку отримували 32 роки тому, і раніше жили в сусідніх хатах. Тут він мешкав спершу на третьому поверсі, а потім переїхав до Вероніки на сьомий. Вони разом працювали на заводі "Коксодеталь", сторожували.

— Это я пожарных, милицию и "скорую" вызвала, — розказує Валентинова сусідка, не називається. — У першої пожежної машини не було довгої драбини. Потім знайшли, поставили з другого боку. Льошка ще намагався гасити Сашковий балкон. Коли Льошка і Вероніка видерлися на підвіконня, ми кричали пожежникам: "Дайте брезент!" А вони: "Нам його не видають". Ямпольські хвилин 20 просили допомоги, а пожежники та міліція стояли і дивилися. Льошка стрибнув на дерево, Вероніка слідом.

 

— Коли люди вистрибували, на місці були тільки два підрозділи, — пояснює Андрій Мартиняк, начальник Макіївського управління Державної служби з надзвичайних ситуацій. — Троє рятувальників намагалися зайти з під'їзду, з тильного боку теж були троє. А з того, де стрибали, був лише водій.

Під час гасіння пожежі в рятувальників закінчилися вода і кисень у балонах. Обурені мешканці кидалися їх бити, інші допомагали розгортати і тягати гідранти.

За офіційною інформацією, пожежа розпочалася о 14.39, вогнеборці прибули за 13 хв. На місці працювали 57 рятувальників, 14 автомобілів. Евакуювали 39 мешканців. Цілком вигоріли дві квартири на сьомому поверсі, частково — квартири над ними.

Пожежна автодрабина заввишки 30 м дістає до 10-го поверху. Торік обласне управління ДСНС купило дві автодрабини, що сягають 50-метрової висоти.

Зараз ви читаєте новину «Жінка розбилася на очах у сусідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі