середа, 21 березня 2007 17:32

Заробітчанинові зі Львова вирізали в Іспанії серце й нирки

Автор: фото з родинного архіву
  Тіло будівельника Володимира у Львівському обласному бюро судово-медичних експертиз. З Іспанії його привезли у цинковій труні без нирок і серця. Нині чоловіка поховали
Тіло будівельника Володимира у Львівському обласному бюро судово-медичних експертиз. З Іспанії його привезли у цинковій труні без нирок і серця. Нині чоловіка поховали

Торік у квітні в Іспанії помер будівельник зі Львова Володимир, 49 років. Причиною смерті тамтешні судмедексперти назвали зупинку серця. Очевидці запевняють, що він упав із риштовання на будівництві. Натомість українські медики не знайшли в померлого нирок і серця.

Із дружиною Володимира Іриною розмовляємо в її авто. Жінка категорично відмовляється називати прізвище, вік та фотографуватися. Каже, про трагедію ще не знає 70-річна теща, мама Володимира. У неї хворе серце, звістка може її вбити.

— Чоловік поїхав до Іспанії чотири роки тому, — витирає сльози Ірина. — Працював будівельником у пригороді Мадрида, мав легальні документи на проживання та працю. Там таких робітників називають "тархета". 24 квітня зателефонувала сестра Володі, яка працювала з ним разом. Сказала, що чоловік зранку помер від серцевого нападу. Я здивувалася, бо напередодні увечері ми з ним спілкувалися по телефону — Володя почувався гарно. Він завжди мав міцне здоров"я. В Іспанії теж не хворів. У раптову смерть не повірила.

Ірина попросила своячку поїхати до моргу й уточнити причину смерті. Та приїхала, але її пустили до тіла брата на четвертий день. Розповіла, що Володя був побитий, а на обличчі засохла кров. Колеги-будівельники бачили, як чоловік падав із риштовання. Нібито було невисоко.

Ірина через Міністерство закордонних справ та консульство України в Іспанії вимагала зробити розтин тіла.

— Писала, що причина смерті — не серцевий напад, а травма на будівництві, — каже жінка. — Мені повідомили, що чоловіка кремують, інакше за кожен день зберігання тіла в морзі треба платити 500 євро. Я погодилася платити.

Іспанці зробили розтин і встановили причину смерті. За бажанням дружини тіло Володимира привезли на батьківщину літаком у цинковій труні. На кордоні родичам передали документи. У свідоцтві про смерть у графі "дата" зазначалося: "не уточнено".

У свідоцтві про смерть, у графі "дата", було вказано: "не уточнено"

— Документи були іспанською мовою, — розповідає Ірина. — Переклавши, виявили дві версії смерті: "зупинка серця й дихання" та "упав із риштовання". А за словами свідків, забитися там було неможливо.

У Львові родичі відкрили домовину. Голе тіло Володимира було загорнуте в білий мішок. Чоловіка відвезли на повторний розтин до львівського моргу. Українські експерти встановили, що у Володимира немає серця й нирок. Інші внутрішні органи й головний мозок не були досліджені.

"Осаднення шкіри на фоні поверхневої рани з ознаками прижиттєвості. Під грудиною і над очеревиною зверху над петлями кишківника є суцільний шматок марлевого тампона розміром 40х50 см, просочений рідиною брудно-сірого кольору з різким запахом формаліну", — такого висновку дійшли львівські судексперти. Конкретної причини смерті не називають — чекають на протокол розтину з Іспанії.

— Щойно отримала висновок судмедекспертизи, відразу попросила розслідувати смерть у прокуратурі Галицького району Львова, — зазначає Ірина. — Чоловік був громадянином України. Проте мені відмовили, бо злочин скоєний на території Іспанії.

Жінка надіслала до Міністерства закордонних справ України іспанський та український висновки судмедекспертів, але не отримала письмової відповіді.

— Що, тільки ваш чоловік загинув? — кажуть їй. — В Іспанії багато наших гине. А розбіжності в датах — це технічна помилка.

Львівський адвокат 79-річний Аран Чліянц переконаний, що Володимир загинув унаслідок вилучення внутрішніх органів.

— Я зауважив розбіжності в датах смерті, — каже Чліянц. — Поліція Іспанії стверджує, що Володимира знайшли 24 квітня мертвим. Медичні експерти доводять, що рани та забої на тілі не стосуються загибелі. У чоловіка вилучили органи, коли він був живий. А якщо навіть і помер унаслідок зупинки серця, хто давав право його виймати? Для чого вилучили нирки? Чому не дослідили інші органи?

Ірина хоче позиватися проти іспанських лікарів. Проте не впевнена, що виграє. Каже, українські лікарі всього бояться, не хочуть втручатися не в свої справи.

— Із нашими людьми роблять що хочуть, — обурюється. — Бо знають, що це безкарно.

Серце 49-річного чоловіка — не найкращий матеріал для трансплантації

В Україні органи в людини можна забирати у двох випадках. Перший — якщо живий донор за власним бажанням віддає один із парних органів близькому родичеві. Другий — у мертвого можна брати органи, якщо є прижиттєва розписка самого донора або родичів.
— Мозок людини остаточно помирає за півгодини після того, як перестало битися серце, — розповідає "ГПУ" 31-річний кандидат медичних наук Андрій Біляков із Київського центру судово-медичних послуг "Мібілекс". — Серце можна змусити працювати й за годину після зупинки, але мозок буде мертвий, і людина не житиме. При цьому органи будуть придатними для пересадки.
Медики кажуть, що органи 49-річного чоловіка не найкращі для трансплантації. Людину такого віку зі здоровим серцем знайти практично неможливо, а нирки — цілком здорові. За кордоном донорське серце разом із операцією по пересадці коштує понад $100 тис.
— Люди, яким потрібна пересадка, зазвичай звертаються до родичів померлого, — каже Біляков. — Іноді пропонують гроші. Без дозволу вилучати орган не можна.

Вилучити органи експерти не можуть

При розтині тіла судово-медичний експерт зобов"язаний дослідити всі органи померлого, навіть якщо встановлено причину смерті.
— Під час розтину цілі органи вилучити не можуть, — розповідає "ГПУ" 68-річний начальник Головного бюро судово-медичних експертиз МОЗ України Василь Бурчинський. — Щоправда, трапляються поодинокі випадки, коли можуть взяти на дослідження деякі органи або їх частини. Наприклад, легені з вогнепальним пораненням вилучають для того, щоб визначити тип кулі. Порізану печінку можуть досліджувати на тип леза ножа, яким її ушкодили.

Роман Запорожченко

Зараз ви читаєте новину «Заробітчанинові зі Львова вирізали в Іспанії серце й нирки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі