четвер, 03 грудня 2009 07:38

За хату Мілентини Рогатинської судяться родичі з сусідами

"Правду тітка казала, що її хатою подавляться", — скаржиться 51-річна Ольга Купчинська з села Юринці Городоцького району Хмельниччини. Вона судиться за хату своєї двоюрідної тітки Мілентини Рогатинської з її сусідкою Любов"ю Дзюрман. Запевняє, що та підробила заповіт.

Мілентина Рогатинська жила сама у селищі Сатанів. Прямих родичів не мала. Торік померла, хата залишилася без власниці.

— Сатанів — курортне селище, — каже Юринецький сільський голова Юрій Осадський, 35 років. — Заможні кияни охоче розкуповують хати під дачі. Тут національний заповідник Товтри, гарна природа, чисте повітря. Розгрібали хати і по 40 тисяч доларів. Зараз уже нічого не продається.

Будинок Рогатинської оцінюють у $10 тис.

— Тітка померла 2 квітня, — каже Ольга Купчинська. — Я приїхала, поховала її. Паспорта віддала в сільраду. В секретаря ще запитала, чи не складала тітка заповіт. Та відповіла, що ні. А 20 квітня дзвонить мені Любов Дзюрман, тітчина сусідка. Каже, має заповіт, датований 22 січня. Як так могло бути, тітка з нею два роки не розмовляла?

Купчинська подала до суду. Районний та апеляційний заяви не розглядали, бо не встановили родинного зв"язку між заявницею і покійною.

Селяни сумніваються, що Рогатинська склала заповіт на Дзюрман.

— Ніхто не вірить, — каже 72-річна Марія Комар, сусідка покійної. — Міля не могла скласти на Дзюрманку. Вона мені про все розказувала, ми жили як сестри. Вона в мене їла і ночувала. Зберігала в мене свої гроші на похорон — 850 гривень.

Лікарі додають, що у день складання заповіту Рогатинська була хвора.

— От подивіться, Мілентина Іванівна склала заповіт 22 січня у селищній раді Сатаніва, — пояснює її лікар Анатолій Богач, 59 років. — Але вона тоді була хвора. Скаржилася на головний біль, сильне серцебиття, шум у вухах, викликали "швидку". У неї загострилася гіпертонічна хвороба — вона не могла йти серед зими кілька кілометрів і оформляти спадщину. І чого це вона йшла б у сусідню сільраду?

Це третя чи четверта хата, яку так забирає

— Я доглядала покійну, — додає соціальний працівник 54-річна Надія Козачок. — Колись зайшла мова про спадщину. Міла Іванівна казала, що ніколи не переоформить на сусідку. До того її паспорт був у мене. Документ я віддала особисто Олі Купчинській.

— Дзюрманку називають квартирною аферисткою, — махає рукою Олександр Білоус, 61 рік. — Це третя чи четверта хата, яку так забирає. Забрала навіть у свого покійного брата. А в нього діти є.

60-річна Любов Дзюрман запевняє, що заповіт укладений законно.

— Син Міли хрестив мого онука, — каже Любов Пантелеймонівна. — Вона казала, що хоче переписати хату на нього. Про заповіт ми дізналися за два дні після похорону. Але до того часу Олька все повиносила з хати. Вона не має ніякого відношення до цієї хати, жодного разу там не була.

— Заповіт вчинений згідно з законом, — підтримує її 51-річна Любов Бандило, секретар Сатанівської селищної ради. — До мене приходила Мілентина Рогатинська. Була не хвора. Принесла паспорт, ідентифікаційний код. Я й зробила спадщину. А чого прийшла не за місцем прописки — не знаю.

Ольга Купчинська планує подавати заяву до Верховного суду.

— Вимагатиму визнати заповіт недійсним, — каже вона. — Погляньте, як розписувалася тітка перед смертю, і який підпис стоїть на заповіті. Тут і не спеціалістові ясно, що це поддєлка. Селом ходять чутки, що Дзюрман вже продає тітчину хату за 10 тисяч доларів.

Зараз ви читаєте новину «За хату Мілентини Рогатинської судяться родичі з сусідами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі