пʼятниця, 13 жовтня 2017 07:51

"Вирізали майже всіх свиней і поскладали в морозилки"

Автор: www.tsn.ua.
  Жителі села Грозьово Старосамбірського району на Львівщині ­вимагають скасувати 40-денний карантин через африканську чуму. Її виявили в господарстві однієї родини. Результати ­експертизи називають ­підробкою
Жителі села Грозьово Старосамбірського району на Львівщині ­вимагають скасувати 40-денний карантин через африканську чуму. Її виявили в господарстві однієї родини. Результати ­експертизи називають ­підробкою

У 56-річної Ярослави та 61-річного Олексія Пикусів із села Грозьово Старосамбірського району на Львівщині здохли свині. Причиною назвали африканську чуму. Туші двох тварин у господарів забрали на експертизу. Одну — спалили. Ще одну Пикуси дорізали. Аби запобігти поширенню хвороби, в селі мали знищити всіх свиней. Люди виступили проти. Стверджують, епідемії немає. Результати експертизи називають підробкою. Мовляв, були потрібні Пикусам заради грошової компенсації.

— У моїх батьків здохли три свині і 28 поросят. Ще одну дорізали. Як захворіла третя, звернулися до ветлікарів, — каже Іван Пикус, 26 років. — Причиною була африканська чума, показала експертиза. Це підтвердили головний ветлікар області й України. Хоча ми теж уже сумніваємося в її результатах, бо більше ніде в селі хвороба не проявляється.

На виїздах із Грозьового встановили три блокпости. Запровадили 40-денний карантин. Цілодобово чергують поліцейські та фахівці Держпродспоживслужби, аби люди не змогли вивезти м'ясну продукцію із села.

— Односельчани в паніці. Агресивно поводилися щодо нашої сім'ї. Ображали матір, — продовжує Іван. — Грозилися, що хату спалять, мене поб'ють. Думаю, конфлікт виник через бездіяльність сільського голови. Не роз'яснив. Налаштовував усіх, що чуми немає. Люди говорили — нам вигідні такі результати експертизи, бо отримаємо компенсацію. Насправді нам не передбачена компенсація за дохлих тварин. Її обіцяли тим, хто віддав би туші на спалення.

Утилізувати все поголів'я свиней селяни не дозволили.

— Захворювання на африканську чуму підтвердили в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи в Києві. На місці провели дезінфекцію, — каже Богдан Венцик, начальник Держпродспоживслужби у Старосамбірському районі. — Поширення недуги немає. Жителі Грозьового не допустили відповідні служби, щоб забрали свиней. За ніч вирізали майже всіх і поскладали в морозилки.

За період карантину в селі не здохла більше жодна тварина.

— 71 порося народилося від початку вересня. Щодня з ветлікарем міряємо їм температуру. Результати експертизи є, але чуми немає, як і не було. Може, Пикуси щурів труїли чи кормом поганим нагодували, то й подохли, — говорить сільський голова 58-річний Федір Поліжак.

— То якась штучна чума. Якби була правдива, всі свині поздихали б. У сусідів Пикусів тварини здорові. Ясно, люди тоді обурилися на їхню родину, — каже Марія Михайлівна, прізвища не називає. — У нас гірське віддалене село. Роботи немає, всі живуть від доходу з розведення свиней. Пропонували по 45 гривень за кілограм живої ваги. Казали, щоб віддавали на спалення. Але хіба то гроші? Стільки люди праці вклали. Та й годували поросят, щоб на Різдво заколоти, а не тепер. Страшне робиться — машини, сумки перевіряють. Люди не можуть передати м'яса із села дітям. Думаю, якась помилка вийшла з тією експертизою.

Карантин у селі триватиме до 7 листопада.

Зараз ви читаєте новину «"Вирізали майже всіх свиней і поскладали в морозилки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі