четвер, 27 серпня 2020 07:56

В'ячеслав Грациотов відсудив два мільйони гривень

Автор: dumskaya.net
  Одесита В’ячеслава Грациотова сім років звинувачували в перевищенні меж необхідної самооборони. 2010-го обороняючись, він вбив людину. 2017 року його виправдали
Одесита В’ячеслава Грациотова сім років звинувачували в перевищенні меж необхідної самооборони. 2010-го обороняючись, він вбив людину. 2017 року його виправдали

Одесит 29-річний В'ячеслав Грациотов відсудив у держави понад 2 млн грн компенсації моральної шкоди. Його сім років звинувачували в перевищенні меж необхідної самооборони. 2017-го — виправдали.

"За роки, проведені під слідством та судом, доводячи свою невинуватість, В'ячеслав Грациотов отримав велику психологічну й моральну травму", — йдеться в рішенні Малинівського суду Одеси. Розмір виплати встановили фахівці під час психологічної експертизи.

Історія почалася 23 серпня 2010-го. Тоді студент політехнічного університету 19-річний В'ячеслав сидів зі своєю дівчиною ­Юлією біля фонтана на Соборній площі в центрі Одеси.

Близько восьмої вечора їх стали зачіпати двоє незнайомців — 21-річні Роман Трачов і Євген Савко. Після словесної перепалки чоловіки почали битися. В'ячеслав оборонявся складаним ножиком. Поцілив Трачову в селезінку, від чого той помер. Наступного дня Грациотова затримали.

— Эти двое парней были пьяны. Рожи корчили, имитировали любовную парочку. Вячеслав на конфликт не шел. Тогда они начали его бить, — розповідає 36-річний Олексій Глазов, адвокат Грациотова. — Дісталося й дівчині. Її теж повалили на землю й били ногами, коли спробувала заступитися. Поряд були десятки людей, і ніхто їх не зупинив. В'ячеслав тоді підпрацьовував у торговому центрі. Доводилося швидко розпаковувати товар. На поясі мав складаного ножа. Коли Савко тримав його за волосся й бив по голові, Слава дістав ножика. Хотів налякати. В цей момент підскочив Трачов. В'ячеслав випадково його зачепив.

Від 24 серпня 2010-го до 10 листопада 2017 року Грациотов спершу значився у справі підозрюваним, згодом — обвинуваченим.

Після бійки у В'ячеслава була закрита черепно-мозкова травма, забиття голови, грудної клітки. В його дівчини — гематоми на тілі.

Євген Савко підтверджував, що того дня вони з Трачовим випивали.

— Мы с Романом зашли в галерею "Афина", выпили по бокалу пива и бутылку водки. Были достаточно выпившие. Решили пойти на конечную маршрутки, чтоб домой поехать. Шли через Соборную площадь. Возле фонтана Рома увидел девушку и патлатого парня с ножом, — говорив Савко. — Спитали, для чого він йому. Ось ми — прості роботяги. А ти — патлатий і з ножем. Рома штовхнув мене на цього хлопця. Ми з ним впали на землю, почали битися. Я встав і ще пару раз його вдарив. Навіть не помітив, коли він Рому зачепив.

Бійку зняла тоді на телефон студентка Академії внутрішніх справ. Відео виклала в мережу. Слова В'яче­слава про само­оборону підтверджували ще троє свідків. Суд не брав це до уваги.

— В'ячеслав просидів чотири доби в камері на лавці, пристебнутий кайданками. Його примусили написати явку з повинною. Пізніше від цих свідчень він відмовився. Справу передали в суд, — додає Олексій Глазов. — Там вона довго тягнулася.

Після семи років слідства Грациотова виправдали. Суд визнав, що він діяв у межах необхідної оборони.

— Ця справа зламала життя В'ячеслава. Він хотів отримати технічну освіту, піти в море, — каже Глазов. — Але університет довелося покинути. Бо хоч справа була гучна і його підтримували багато людей, лишалися й такі, хто в очі називали його вбивцею і гнали з вузу. З дівчиною не склалося. З роботою теж важко, підсудного ніхто не хоче брати. Зараз працює в сфері обслуговування. Але це не те, про що мріяв.

Проти Євгена Савка теж було відкрите кримінальне провадження за групове хуліганство.

27 жовтня 2011 року Приморський суд Одеси визнав його винним. Савко отримав три роки умовно. Де він зараз — невідомо. Родичі Романа Трачова на суди по Грациотову не приходили. Проте коли прокуратура відмовилася від звинувачень і справу закрили — подали апеляцію.

В'ячеслав Грациотов з адвока­том сумніваються, що держава відшкодує присуджені 2 млн грн. Готуються відстоювати рішення першої інстанції.

Зараз ви читаєте новину «В'ячеслав Грациотов відсудив два мільйони гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі