пʼятниця, 29 липня 2016 07:55

Восьмирічного хлопчика знайшли за 300 кілометрів від дому
2

Принц Огли сидить на ліжку в палаті дитячої лікарні міста Кременчук Полтавської області. Не говорить, боїться лишатися на самоті. Поліцейські ­з’ясовують, як хлопчик опинився в місті
Фото: ФОТО з сайта www.kg-ua.com
Принц Огли не розмовляє. Має розвиток 2-річної дитини

— Упізнала його по телевізору. Малому 8 років, звати Принц Огли, він — рома. У його сім'ї дев'ятеро чи десятеро дітей, — каже 56-річна Ніна Хавич із Миколаєва.

Говорить про хлопчика, якого 17 липня знайшли у місті Кременчук Полтавської області. Він не вміє говорити, читати, писати. Де родичі дитини — невідомо.

— Торік його привезли в райлікарню Миколаєва. Там я працювала вихователькою, — продовжує Ніна Сергіївна. — Це було на Великдень. Він позгризав вершки на пасках, які батьки поприносили дітям. Показав жестами, що дуже хотів їсти. Мав би вже ходити у школу, але відстає в розвитку. Любить малювати, гратися в ігри на комп'ютері і смартфоні. Варто забрати іграшку — показує непристойні жести, крутить пальцем біля скроні, влаштовує істерики.

17 липня Принц зайшов до магазину "Аврора" в Кременчуці. Почав ­просити іграшки, кричав, плакав. Не міг пояснити, де його батьки. Продавці викликали поліцейських.

— Без дозволу брав із прилавка товари, розпаковував. Ми заборонили. Почав вередувати. У покупців випрошував гроші, — згадує 20-річна Альона Мірошниченко, продавець-консультант "Аврори". — Один чоловік купив йому лука зі стрілами. Малий сів на поріг, почав роздивляться. Люди жалілися, що через нього не можуть зайти до крамниці. Ми попросили відійти, то розплакався, кинув іграшку і втік. Потім вернувся. Був у спортивному костюмі. Не дешевому, але брудному. Від нього смерділо. Запам'ятала його очі — великі, карі.

Хлопчика відвезли до міської дитячої лікарні. Обстежили, почали шукати родичів.

— Орієнтування розіслали в усі області. Хлопчик не розмовляє. Запрошували сурдоперекладача, місцевих ромів, але на контакт він не йде. Має розвиток 2-річної дитини — каже 30-річна Анна Васенко з міської поліції. — Зараз з'ясовуємо, як він опинився у Кременчуці.

— Дитина відмовляється від нормального харчування, їсть кімнатні квіти. Як не по його — влаштовує істерики, — розповідає 56-річна Галина Скотаренко з обласної прокуратури. — Батьків можуть позбавити батьківських прав.

— Малого привезли сюди жебракувати, — переконана Яна. Вона роздає рекламні листівки на центральному ринку Кременчука. — Він ходив тут, просив милостиню. Обрали інше місто, щоб ніхто не впізнав.

22 липня до Кременчуцької дитячої лікарні приїхала комісія — медики і представники соціальних служб. Вирішують, що робити далі з Принцом Оглою. Він перебуває в окремій палаті неврологічного відділення. До хлопчика нікого не пускають. Через надмірну увагу в дитини стався нервовий зрив, кажуть лікарі.

Медсестра дозволяє зазирнути до палати. Кімната світла і простора. Під стінами — застелені білими простирадлами двоє ліжок. На одному з них розкладені м'які іграшки. Принц Огли — худий, чорнявий. Розмальовує картинки, мугикає під ніс. Нас не помічає.

— Ми його вимили. Хронічних захворювань не виявили. Любить розмальовувати кольоровими олівцями картинки. Розуміє, як гратися з іграшками, — розповідає заступник головного лікаря 47-річна Алла Півень. — Перебуватиме у нас, доки вирішать його долю.

Поліцейські встановили, що родина Принца Огли живе в селі Мартинівське Вознесенського району на Миколаївщині.

— Хлопчик був нашим вихованцем понад два роки, — згадує 63-річна Антоніна Бондарук, заступник директора Миколаївської школи-інтернату №6. — У лютому 2016-го його відрахували за висновком медично-педагогічної комісії. Він не засвоює навчальної програми. Батькам радили віддати його в інтернат для особливих дітей. Але вони не хочуть втрачати грошей. Отримують пенсію на сина. Він був недоглянутий, не чув і не говорив. Родичі забирали його на літні канікули, на весняні й осінні лишали в нас. Дзвінки та прохання вихователів ігнорували. Казали, не мають часу займатися з ним. Коли хлопчик хворів, біля дитини чергували вихователі, а не батьки. Навідували його лише брат і сестра — Тайсон і Золушка.

Зараз ви читаєте новину «Восьмирічного хлопчика знайшли за 300 кілометрів від дому». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі