четвер, 06 квітня 2006 18:59

"Вони забрали все, мені ні за що купити хліба"

Автор: фото: Роман КОВАЛЬСЬКИЙ
  Бабі Ганні тепер нема за що перекрити дах
Бабі Ганні тепер нема за що перекрити дах

"До мене в хату зайшли чоловік і жінка, — розповідає 78-річна Ганна Головатюк, жителька села Калитинка Шаргородського району на Вінниччині. — Вони щось так швидко-швидко балакали, казали, що привезуть дохторів десь звідти, — стара показує пальцем вгору. — Потім жінка попросила показати мої документи. Я витягла паспорта з-під матрацу ліжка. Там були всі мої гроші. А потім сховала все на місце".

Тут чоловік попросив бабусю показати туалет. Господиня вивела гостя аж на кінець городу, де була вбиральня. Партнерка ж залишилася в будинку.

— Бачу, а жінка вже на подвір"ї, — каже баба Ганна. — Погукала чоловіка, вони сіли в машину й поїхали. Я повернулася до хати. Увечері хотіла витягти з паспорта 20 гривень, щоб вранці купити в магазині ковбаси. Поглянула, а грошей нема. Вони забрали все, мені ні за що купити хліба.

Із Калитинки до райцентру Шаргорода — 25 кілометрів. Рейсові автобуси давно не їздять. Дістатися до міста можна лише на приватному мікроавтобусі — чоловік із сусіднього села Покутине їздить на замовлення.

Нині ще не почалася посівна, час спокійний. І всі 680 жителів жваво обговорюють недавню пригоду. В один день заїжджі шахраї обікрали чотирьох самотніх бабусь.

Чоловік попросив бабусю показати туалет

28-річна вінничанка та 36-річний житель Липовця роз"їжджали по області на сріблястій іномарці й загалом обдурили 110 осіб у семи районах Вінниччини. Шахраї заходили до хати, представлялися працівниками Вінницького обласного управління соціального захисту населення і пропонували купити диво-прилад — німецький пристрій для вібраційного лікування з інфрачервоним випромінюванням. За їх словами, він коштує близько 4 тис. грн і зможе вилікувати від усіх земних болячок. А до того ж іще й омолодить.

Пенсіонерам пропонували купити прилад за 350-400 гривень. Решту, мовляв, заплатить держава. Для переконливості показували інструкцію користування приладом. Коли люди погоджувалися, шахраї брали гроші та вносили прізвища у список. Згодом обіцяли привезти і сам пристрій. Потому зникали. Коли випадала нагода, то просто крали відкладені на чорний день гроші пенсіонерів.

Уже понад рік у хаті баби Ганни Головатюк протікає дах. Коли йде дощ, то вся підлога встелена мисками й ночвами. Восени минулого року баба Ганна за 400 гривень теля продала, на зібрані з пенсії гроші купила в Шаргороді шиферу й дощок. Треба було ще зібрати певну суму, і мрія про новий дах справдилася б. Зі своїх 364 гривень пенсії бабуся склала 2020 гривень, які сховала під матрацом. Із першим теплом планувала запросити майстрів.

— Мені скоро дев"ятий десяток літ, а я дурна повірила, як дівка на танцях, — каже Ганна Головатюк. — Тепер мені нема за що світло оплатити, город боронувати, худобі кормів купити. Якщо не посаджу городину — взимку помру з голоду. Лиш би пенсію не затримали, а то не розрахуюсь із боргами.

Того ж дня аферисти обдурили ще трьох самотніх жінок у Калитинці. У 74-річної Марії Орлик кілька місяців тому помер син Василь. Усі гроші, які збирала — віддала на похорон. Бабуся жила вже без чоловіка. Шахраї видурили у неї трохи більше сотні гривень.

Тодосія Павловська, 81 рік, усе життя погано бачила — замолоду травмувала очі. Через поганий зір отримала групу інвалідності. Зараз вона ледь розрізняє предмети. Молоді люди на сріблястій іномарці пообіцяли їй суттєву добавку до пенсії. Але сказали, що спочатку треба заплатити сто гривень.

По "Опелю" шахраїв і вичислили

70-річна Марія Дідик півтора року тому втратила чоловіка. Рахує кожну копійку пенсії. Вінничанам, які обіцяли міцне здоров"я, повірила відразу й заплатила за розрекламований прилад.

— Парочка так входила у свою роль, що водій "Опеля", якого вони наймали, сам вірив у легенду про місію від управління соціального захисту, — розповів "ГПУ" Богдан Політрава, 31 рік, слідчий Шаргородського райвідділу міліції. — По "Опелю" шахраїв і вичислили, взяли їх у Летичеві. При собі вони мали дві тисячі гривень. Решту прогуляли у ресторанах і витратили на власні потреби.

Чоловіка та жінку затримали. Раніше вони вже були ув"язнені. Після суду їх змусять повернути поцуплені десятки тисяч гривень. Але "компенсації" більшість людей можуть і не дочекатися — усім потерпілим від 70 до 90 років.

— На впізнаннях бабусі такими словами покривали кривдників! — каже Богдан Політрава. — Але ми їх розуміємо.

Шахраям загрожує до восьми років ув"язнення.

Зараз ви читаєте новину «"Вони забрали все, мені ні за що купити хліба"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі