пʼятниця, 13 січня 2017 00:50

Володимира Томіліна загризли чотири собаки

— Удосвіта розбудив телефонний дзвінок. Розчула, що на Вову напали собаки. Вскочили з чоловіком у машину й поїхали. Взяла лише гаманець. Думала, доведеться везти в лікарню, — розповідає 31-річна Оксана Медін.

— За пару хвилин були на місці. Насвітили фарами і жахнулися. Чотири величезні пси шматували Вову, як хижаки здобич. Крутили головами. Тіло аж підскакувало на землі. У мене почалася істерика. Розуміла: треба щось робити, але не могла. Заклякла. Перед очима ніби стоп-кадр застиг — образ пошматованого Володі.

початок на стор. 1

7 січня близько 6:00 у селі Кучаків Бориспільського району на Київщині чотири німецькі вівчарки загризли свояка Оксани Медін 42-річного Володимира Томіліна. Він півтора року відслужив в АТО у складі 79-ї бригади. Після повернення працював охоронцем на столичному підприємстві.

— Напередодні Володя з родиною приїхав у село на Святвечір. Тут живе його мати. Зранку мав повернутися на роботу в Київ. Вийшов близько шостої ранку. Дорогою зустрів сусідку Олю, яка працює в метрополітені. Дорогу підсвічувала фонариком. Коли звернули на вулицю Привокзальну, на них вибіг собака. Вхопив Вову за рукав. Оля посвітила псові в очі, той трохи попустив. Вова сказав, щоб Оля швидко йшла по допомогу. В цей момент із двору вискочили ще три пса. Повалили Вову на землю й почали гризти, — говорить Оксана. — На вулиці людей не було. Ольга побігла на станцію. Попросила про допомогу знайомого. Подзвонила нам. Казала, Вова кричав хвилин 10, потім усе стихло.

Володимир Томілін із родиною жив у Києві. Із дружиною 34-річною Анастасією виховували двох доньок — 5-річну Софію та Валерію, 9 років. Жінка — інвалід другої групи. Кілька років тому поряд із нею в електричці вибухнув балон зі стисненим повітрям. У правій нозі нижче коліна видалили частину кістки, стоїть протез. Потрібні ще шість операцій.

— Собаки гарчали, відривали шматки м'яса від тіла Володі. Він лежав у крові, не рухався, — продовжує Оксана. — Виходити з авто ми не ризикнули. Боялись, що і на нас кинуться. Пробували відігнати машинами — сигналили, світили фарами. Але це не помагало. З чоловіком поїхали додому по рушницю. Коли повернулися — вистрілили в повітря. Пси розбіглися.

На звуки вийшов господар будинку 80-річний Дмитро Олексієнко. До помешкання приїжджають із дружиною на вихідних. Того дня з ними були ще двоє синів.

— Почула, як дід каже: "О, кого-то покусали опять". Мене накрило, кричала на нього. З будинку вибігла дружина. Обурювалась, що підвищую голос. Забрала собак у двір і зачинила ворота. Вони були відчинені з минулого вечора. Власники запевняли, що зачиняти не було потреби. Бо на собаках електричні ошийники. Вони не давали їм вибігати на вулицю. Але механізм, очевидно, дав збій. Коли побачили тіло Володі, один син одразу сказав, що працює в Нафтогазі. Пропонував 10 тисяч на похорон. Ми не взяли, — каже Оксана Медін.

Наступного дня чоловік Оксани постріляв собак у присутності поліції. Їхні тіла забрали на експертизу.

— На Вову було страшно дивитися. Лежав на снігу без верхнього одягу. Хоча з дому йшов у майці, светрі, куртці. Невеличкі клаптики одягу валялися навкруги. На руках не було ні шкіри, ні м'язів. Від пальців до плечей вигризено до кісток. Справа на животі — вирваний шматок тіла. Хребет від голови обгризений, сантиметрів 10. Як хоронили, в труну під нього підкладали клейонку, бо тіло сильно сочилося, — розповідає Оксана Медін. — Вовка був класною людиною. Добряк, усім помагав. Кому картоплю посадити, кому — доріжки залити в садку. Його дружина Настя жартома казала, що на ньому всі їздять.

Володимир Томілін помер від крововтрати. Його поховали 9 січня в Кучакові.

— Володимир — не перша жертва собак. Навесні 2016-го напали на місцевого Євгена Репу. Чоловік устиг видертися на дерево. Відбувся шрамом на нозі. Сусіди неодноразово скаржилися голові сільської ради на цих вівчарок — реакції не було, — розповідає Світлана Шеповалова, знайома родини.

— Відкрили кримінальне провадження про умисне вбивство, але з позначкою про можливість нещасного випадку. Слідство з'ясовує, в яких умовах утримували собак, чому вони вибігли на вулицю й загризли людину. Якщо в тому, що сталося, є вина власника, він понесе відповідне покарання, — говорить Микола Жукович з обласної поліції.

Коли нападають кілька собак — шансів на порятунок немає

— Собаки, які розірвали ­чоловіка під Києвом — навчені охоро­няти. Вони нападають у разі небезпеки. Іншого пояснення їхньої агресії немає, — каже 43-річний Юрій Байнак, начальник Вінницького кінологічного центру. — Коли у собаки тічка, кобель не кидатиметься на людину, його агресія спрямована на самку. Тут пси діяли за інстинктом — ­загризти до смерті. Якби ­вівчарка була одна, чоловік міг відбитися. Вдарити ногою під дих, вибити з рівноваги. Коли нападають кілька собак — шансів на порятунок немає. Якщо навіть удасться відбити напад першого, то решта почнуть атакувати.

Врятуватися від нападу пса допомагають газові балончики, звукові чи електричні шокери.

Господар часто бив свого пса

Увечері 7 січня в місті Гола Пристань на Херсонщині три вівчарки загризли 43-річного Володимира. Покусали руки й обличчя. Помер від крововтрати. Його тіло знайшла дружина. За словами рідних, доглядати за тваринами Володимира попросив сусід, який поїхав із родиною на відпочинок. Власник псів дав дозвіл на їхній відстріл.

26 квітня торік у Запоріжжі на вул. Молочній виявили тіло 62-річного чоловіка. Його покусав до смерті власний пес бійцівської породи. Були погризені голова й тулуб. Правоохоронці встановили, чоловік часто бив собаку.

2-річну дівчинку на території підприємства у Гайсині Вінницької області загризла сторожова вівчарка 8 липня 2012 року. Дитину привезла 23-річна мати, яка приїхала на побачення до охоронця. Доньку лишила саму в кімнаті. Дитя заснуло. Коли прокинулось, почало плакати. До приміщення забіг сторожовий пес і накинувся на дів­чинку. Померла від крововтрати.

Зараз ви читаєте новину «Володимира Томіліна загризли чотири собаки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі