середа, 25 листопада 2009 07:24

Вікторові Гончарову загрожує в"язниця за зрубані дерева

28-річний Віктор Гончаров наприкінці жовтня зрубав за Севастополем понад сотню дерев ялівцю смердючого. Цим рослинам від 300 до 400 років. Їх занесено до Червоної книги України.

— Навколо Севастополя росте багато червонокнижних рослин, — пояснює 54-річна Олена Даньшина із севастопольської екологічної інспекції. — Зокрема два види ялівцю — високий та смердючий. Чоловік зрубав їх на території ландшафтного заповідника загальнодержавного значення "Байдарський". Збитки становлять 30 тисяч гривень.

Гончаров живе в Бахчисараї. У липні зрубав 10 дерев ялівцю за селом Рідне. Їх оцінили у 2,2 тис. грн. Браконьєр сплатив 340 грн штрафу, та не покаявся. Тепер щодо нього порушили кримінальну справу. За знищення об"єктів природно-заповідного фонду Вікторові загрожує до семи років в"язниці.

Ялівець смердючий вважають довгожителем серед дерев. Деякі особини живуть до 3 тис. років. У Криму є десяток майже тисячолітніх. Належить до родини кипарисових. Рослина світлолюбна, стійка до посухи, морозів, невибаглива щодо ґрунту — росте на скелях. Має великі буро-чорні пахучі плоди.

— Ялівець часто пиляють, — зізнається Сергій Курпас з управління лісового господарства Севастополя. — Час браконьєрів настає у дощову погоду, коли в лісі мало людей. Дерево цінне з двох причин: через приємний специфічний запах, бо в деревині багато ароматичних олій, і через червоний колір. З ялівця виготовляють сувеніри.

— Спилювання цих дерев — тіньовий бізнес кримчан, — додає Олена Даньшина. — На вироби беруть товсту частину, решту викидають.

Зараз ви читаєте новину «Вікторові Гончарову загрожує в"язниця за зрубані дерева». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі